La Fundació Horta Sud inicia la celebració del seu 50 aniversari
El dijous 3 de novembre farà cinquanta anys que es va constituir a l’Horta Sud l’Instituto Pro-Desarrollo, entitat que amb el pas del temps ha anat evolucionant en denominació i estructura, fins a esdevenir l’actual Fundació Horta Sud. Per celebrar aquest mig segle d’activitat, l’entitat ha presentat hui una programació especial que s’allargarà fins ben entrat 2023 i que posarà èmfasi, sobretot, en la recuperació de la memòria del moviment associatiu “per poder avançar en la construcció d’un futur comú”.
Des de la Fundació Horta Sud han volgut destacar que el seu cinquantè aniversari “no s’entendria sense els cinquanta anys del moviment associatiu” perquè “encara que anteriorment havien existit associacions, fa mig segle la societat civil es va apoderar i va començar a crear una xarxa associativa de la qual som hereus i hereves”.
La primera activitat prevista, que es desenvoluparà en canals digitals, s’iniciarà hui i s’allargarà fins la primavera de l’any vinent. Sota el nom de ‘Mirades Associatives’, persones vinculades des de diferents àmbits amb l’associacionisme narraran les seues experiències i aprenentatges associatius des de la seua perspectiva concreta. Entre altres perfils, es podran trobar les “mirades” d’entitats socials, de la política, dels mitjans de comunicació, empreses o universitats.
Ja el 3 de novembre, el dia que es compliran exactament cinquanta anys d’existència de l’entitat, l’Auditori de Torrent acollirà ‘50 anys fent camí’, un acte de que repassarà la història de l’entitat i parlarà del futur amb les persones que han format part activa de la Fundació Horta Sud. Dos dies més tard, el dissabte dia 5 de novembre, a través de les ones d’Aldaia Ràdio s’emetrà un programa especial, ‘Quatre parets i un sostre’, que s’endinsarà a les cases de la ciutadania de l’Horta Sud per escoltar a la comunitat i reflexionar sobre la seua importància. En aquest programa especial, produït i conduït per la periodista Mariví Martín, es donarà veu a experiències de ràdio comunitària com ‘La Sèquia’ de Benimaclet o ‘OMC Radio’ de Villaverde (Madrid) i a persones vinculades a la ràdio comunitària d’Amèrica Llatina.
Posteriorment, les activitats de celebració s’allargaran fins 2023, quan es presentaran, encara amb dates per determinar, una publicació sobre els 50 anys de la Fundació Horta Sud i una exposició sobre els 50 anys del moviment associatiu.
Amb aquesta programació, la Fundació Horta Sud pretén combinar el “reconeixement a aquelles persones que han fet possible que l’entitat es consolidés i creixés en aquest mig segle i a totes les persones que, vinculades o no a la Fundació, s’han associat per construir un món millor”. Des de l’entitat, consideren que és imprescindible mirar al passat “per aprendre dels errors comesos”, però, sobretot, “per recollir la seua herència positiva i seguir construint un futur col·lectiu digne, malgrat les incerteses socials, econòmiques i polítiques que vivim”.