La Generalitat celebra el 9 d’Octubre amb música, espectacle de drons i experiències immersives amb obres d’art valencianes
El president de la Generalitat ha presentat la campanya institucional amb activitats per a les tres províncies i per a tots els públics
Destaca que la imatge que il·lustra la campanya arreplega l’esperit valencià “lliure i protector”
Insta la ciutadania a participar i disfrutar de la programació, que comença este dimarts, “perquè les festes són més festes si les compartim”
Mazón ha comparat la imatge que il·lustra el cartell d’enguany amb l’esperit dels valencians “lliure i protector”. En este sentit ha assegurat que “en eixes ales del drac del cartell d’enguany nia un doble concepte carregat de simbolisme: les ales obertes són les que permeten volar en llibertat i les que es repleguen són les que cobrixen, protegixen”.
Finalment, el cap del Consell ha animat a participar i gaudir de la programació dissenyada per la Generalitat i també per molts ajuntaments, “perquè les festes són més festes si les compartim”.
Cartell de la campanya
En la presentació de la programació del 9 d’Octubre ha participat el director general de Comunicació i Promoció Institucional, Francisco González, i l’autor del cartell de la campanya institucional, Eduardo del Fraile.
El cartell del 9 d’Octubre reflectix el drac alat, guardià simbòlic de la Comunitat Valenciana, que integra els elements identitaris d’esta terra: la bandera, la corona i l’escut.
Eduardo del Fraile, ha explicat que “cada un d’estos símbols, carregats d’història i significat, convergixen en la forma del drac, una criatura que desplega les seues ales amb la mateixa elegància i orgull amb què oneja la bandera valenciana”. Ha afegit que el disseny “evoca tant protecció com llibertat, simbolitza l’esperit indomable i festiu de la Comunitat”.
Programació per a tots
Les activitats programades se celebraran entre l’1 i el 7 d’octubre a València, Alacant, Castelló, Elx i Vila-real.
De l’1 al 7 d’octubre es podrà visitar el Palau de la Generalitat en horari d’11 a 14 i de 16 a 19 hores, a on a més de conéixer la seu del Govern Valencià es podrà disfrutar d’una experiència immersiva en les obres pictòriques de l’històric edifici: ‘El Tribunal de les Aigües de València’, de Bernardo Ferrándiz, i ‘La ferida del rei en Jaume en la conquesta de València’, de Salvador Martínez Cubells.
I del 4 al 6 d’este mateix mes es podran degustar els dolços típics de Sant Donís en la ‘Gastroneta’ que estarà situada en el carrer Cavallers de València, enfront del Palau.
Espectacle de drons
Les noves tecnologies també s’incorporen a la celebració de la tradicional festivitat, i la nit del 4 d’octubre, a partir de les 21:30 hores, s’oferirà un espectacle de drons que sobrevolaran el cel de la Marina de València.
A més, el dissabte dia 5 es projectarà sobre la torre Vella del Palau, a les 22:30 hores, els vídeos participants en la primera edició del Concurs Internacional de Videomapping, emmarcat en el Festival Internacional de Cine Infantil de València que acull la ciutat fins al 6 d’octubre. I el dia 8 es projectarà un videomapping sobre la torre Vella, cada 15 minuts entre les 21:30 i les 23:30 hores.
Quant a les activitats dirigides al públic infantil, el dissabte 5 d’octubre s’ha programat una fira circense en la plaça Gabriel Miró d’Alacant, una fira medieval en el carrer Cavallers de València, una kermesse en la plaça de les Aules de Castelló de la Plana i un atelier de jocs en la plaça de Baix d’Elx.
Festival Som de la Terreta
El dissabte dia 5 també està prevista la celebració del festival Som de la Terreta dirigit a tots els públics i que pretén reivindicar la diversitat cultural i musical de la Comunitat Valenciana, amb una experiència íntegra en un ambient que combinarà el millor de la cultura i l’entreteniment.
D’esta manera, en horari d’11 a 15 hores, els assistents podran disfrutar d’una àmplia programació de tallers, activitats infantils i degustar productes gastronòmics, i a la vesprada, a partir de les 16 hores, començarà la programació musical.
En concret, el concert programat a Alacant comptarà amb actuacions d’Abraham Mateo, Colomet, Hey Kid, La La Love You, Marlon, Pignoise Taburete. A València actuarà Funzo and Baby Loud, Iñigo Quintero, Itaca Band, Maldita Nerea, Marlena Samurai. I a Vila-real, Álex Ubago, Belén Aguilera, Beret, Cactus, Chanel, Depol, Jazzwoman i Nena Daconte.
Les entrades per a estos esdeveniments musicals tindran un cost de 2 euros, import que serà donat íntegrament a una associació benèfica amb la finalitat de donar suport econòmic a la seua activitat.
El festival Som de la Terreta de la ciutat d’Alacant se celebrarà en el moll XII del Port; el de València, en la Ciutat de les Arts i les Ciències, i el de Vila-real tindrà lloc en el parc de la Mayorazga.
Bandes de música i focs artificials
Les bandes de música protagonitzaran el matí del diumenge, 6 d’octubre, amb concerts que tindran lloc, a les 12 hores, de manera simultània a Alacant, València, Castelló de la Plana i Elx. En concret, en el passeig de l’Esplanada d’Alacant actuarà la Unión Lírica Pinosense; en la plaça de la Mare de Déu de València, el Centre Instructiu Musical Santa Cecília de Yátova; en la plaça de les Aules de Castelló, la Unió Musical Alfondeguilla, i en la plaça de Baix d’Elx, la Sociedad Instructiva Musical Romanense.
Finalment, en la matinada del 8 al 9 d’octubre es dispararan els castells de focs artificials, com a primer acte del Dia de la Comunitat Valenciana, des del port d’Alacant, el Campus de Tarongers de València, el Palau de Congressos de Castelló de la Plana i el Pont del Ferrocarril d’Elx.