La Generalitat presenta la campanya de promoció del valencià ‘Sempre teua. La teua llengua’
Aquesta campanya institucional i transversal es presenta en el context d’actes de commemoració del Dia Europeu de les Llengües: «Volíem que coincidira amb una data com la de hui, que recorda la riquesa lingüística a Europa i promou el coneixement de llengües com a eina d’oportunitats», ha explicat Marzà, i ha afegit: «La campanya està adreçada a totes les valencianes i tots els valencians: tant els qui es comuniquen en la nostra llengua com els qui no la solen utilitzar. El valencià és de totes i tots, i la Generalitat l’acosta a tothom perquè la facen part de la seua vida, no només a casa, sinó també al carrer, al treball, quan compren o quan queden per a dinar amb els amics.»
Per a dissenyar ‘Sempre teua. La teua llengua’ s’han tingut en compte les conclusions que es deriven de l’última enquesta sobre ús del valencià feta per la Generalitat l’any 2015, en la qual s’explicitava que el 85% de la població valenciana diu que el valencià s’hauria d’usar igual o més que en l’actualitat. Així mateix, es concloïa que l’ús del valencià en les relacions de treball continua sent escàs, així com en les grans superfícies comercials i en les grans poblacions valencianes.
«‘Sempre teua. La teua llengua’ té com a intenció fer pensar, generar conversa sobre aquest tema, que la gent en parle des de l’experiència personal que té cadascú amb el valencià», ha comentat Marzà, i ha continuat: «La nostra llengua la potenciem igual com cuiden les seues llengües pròpies la resta de territoris de l’Estat. Cosa que abans no passava.»
Segons el director general de Política Lingüística, «aquesta xifra tan elevada de població que reclama més valencià en el seu entorn demostra que la gent té ganes de veure normalitzada la nostra llengua allà on va. És per això que, amb aquesta campanya, visualitzem la llengua i animem els valencianoparlants que no es convertisquen en ‘valencianocallants’ quan ixen de casa. També es pretén que el missatge cale en les persones castellanoparlants perquè perden la por i la vergonya a llançar-se a parlar en valencià.»
La campanya ix al carrer i parla a la gent per mitjà de frases suggeridores a manera de cartells a les quatre grans ciutats valencianes, València, Alacant, Elx i Castelló, i a les estacions de rodalia de diverses poblacions, així com per mitjà de missatges en premsa escrita i digital, i de falques de ràdio.
La campanya creativa ha estat encomanda per mitjà d’una ‘crida a projecte’ a The Serious Agency. ‘Sempre teua. La teua llengua’ ha comptat amb una fase d’incògnita que anunciava una nova marca valenciana de moda en la qual han participat 28 ‘influencers’ i fins i tot els membres del Consell. Hui s’ha desvetlat que aquesta marca valenciana de moda és la campanya de promoció del valencià de la Generalitat.
Durant la fase d’expectativa s’ha arribat a més de cinquanta mil ‘m’agrada’ en Instagram des del perfil <@eslateua>, i una audiència que ha arribat, només en aquesta xarxa, a quasi un milió i mig de persones. Els ‘influencers’ valencians que hi han participat tenen una mitjana de seguidors en Instagram d’entre 50.000 i 80.000, i alguns en tenen més de 200.000. S’han buscat persones de tot el territori: Castelló, València, Alacant, Sueca, Elx, l’Eliana, Crevillent, Xàtiva, Moncada, Altea o Sagunt; així com perfils molt diversos: estudiants, mestres, advocats, models, fotògrafs, arquitectes, etc.
‘Sempre teua. La teua Llengua’ disposa d’un web propi, www.sempreteua.com, on es pot descarregar tot el material i es pot veure l’espot. En aquest espai s’anirà informant de les noves activitats que es generaran entorn a la promoció de la nostra llengua.
Una campanya extensiva fins al 2019 i un bus
La campanya es desenvoluparà fins a la primavera de 2019 i, entre altres accions, contempla la posada en marxa d’un bus que recorrerà les poblacions valencianes amb tallers per als més menuts i els joves, així com informació de promoció lingüística per a la ciutadania.
«El bus de la llengua s’activarà aquest mateix any i tenim ja prevista una ruta que visitarà almenys cent localitats valencianes i realitzarà accions concretes, preferentment en centres educatius i centres comercials», ha explicat Rubén Trenzano, i ha continuat, «volem estar en entorns on el valencià s’ha promogut, com és l’escola, però sobretot en aquells on el valencià és escàs actualment, com són els centres comercials.»
El bus de la llengua es coordinarà amb les localitats que disposen d’oficina de promoció del valencià per tal d’oferir activitats complementàries a les pròpies de la campanya institucional, i esdevindrà també un espai de difusió d’activitats culturals d’àmbit local.
Durant els pròxims dies es presentarà als ajuntaments, les universitats valencianes i institucions com l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, per a potenciar la transversalitat del missatge i generar la col·laboració interinstitucional.