La I Setmana de l’AgriCULTURA, un homenatge als orígens agrícoles de Torrent
Dissabte es clogué la I Setmana de l’AgriCULTURA, una setmana en què el passat, present i futur de la nostra ciutat s’han ajuntat per a fer un homenatge a les arrels del municipi, mirant cap al futur amb optimisme amb un debat sobre propostes que resolguen els problemes del present i ens ajuden a mantindre viva la flama que encengueren els llauradors torrentins, a qui devem que Torrent siga ara una gran ciutat.
El fort de la setmana ha sigut l’exposició que està instal·lada al Museu Comarcal on es poden veure fotografies de gran format, cartografies, material audiovisual històric i contemporani, i obres de l’artista torrentí Vicent Ortí amb el títol “Ferros”, en les quals els visitants poden veure la transformació d’eines del camp en autèntiques obres d’art. L’exposició inclou un racó emotiu en homenatge als llauradors de la ciutat, representats enguany per la retrospectiva dedicada a Vicent Mora, el Periquillo, recentment nomenat llaurador de l’any. També la figura de la dona és protagonista en esta mostra, ja que disposa d’un espai específic. “La dona i el patrimoni agrícola” destaca el treball tan important de la dona al llarg de tots estos anys, tant en manufactures com en conserveres. El comissari de l’exposició és J. Lluís Fresquet i estarà oberta fins al 31 de juliol.
L’alcalde Jesús Ros ha volgut subratllar el caràcter intergeneracional de la iniciativa, en la qual volen implicar els més jóvens, que són els que heretaran el patrimoni de la ciutat i tindran el deure de preservar-lo: «Volíem convidar també els més jóvens que coneguen d’on venim, perquè només sabent d’on venim, sabrem on anem».
A més, pel museu han anat succeint-se xarrades com ara “Iniciatives agràries municipals: plans de prevenció d’incendis municipals, bancs de terres, vies pecuàries, mercats de la terra i gestió de terres abandonades” que es va celebrar dimarts, com la impartida per J. Lluís Fresquet, basada en el seu Estudi de l’evolució del sector agrari a Torrent al llarg del segle XX. Dimecres va ser el torn d’Adrià Besó, que va presentar el llibre Horts de tarongers. La formació del verger valencià. Dijous la xarrada es va centrar en l’agricultura sostenible: “Present i futur de l’agricultura, la sostenibilitat econòmica i ambiental i l’agricultura ecològica”. Per últim, divendres les noves tendències en l’agricultura i conservació del paisatge: banc de llavors, horts urbans, nous models de gestió del sòl i banc de terres van ser els temes tractats en la xarrada “Agricultura i participació”.
Les degustacions de productes típics de la terra i els tallers d’agricultura tradicional també es desenvoluparen durant tota la setmana així com l’eixida pràctica al Safranar i el mercat ecològic al Centre Ambiental del Vedat que es van celebrar dissabte com a cloenda.