La Mancomunitat forma a majors, col·legis i entitats sobre residus i emergència climàtica
L’equip de Medi Ambient prepara una vintenade tallers en col·laboració amb ajuntaments i entitats per a aquesta tardor
José F. Cabanes: “Apostem per una conscienciació ambiental permanent i que abaste totes les edats”
Els residus, l’emergència climàtica, la biodiversitat, els ODS, l’alimentació sostenible i el consum responsable, els productes de proximitat, l’ús eficient de l’aigua i l’energia i la mobilitat, són les matèries de la programació de tallers i cursos que la Mancomunitat de l’HortaSud prepara per a aquest mes de tardor, a través de l’equip de Medi Ambient. Ajuntaments, centres escolars i associacionsdemanden aquestes accions cada dia més necessàries.
Entre els mesos de setembre i desembre, l’equip de MediAmbient té previst realitzar una vintena d’accions formatives d’aquest tipus en diferents municipis de la comarca. Aquestservei es presta gràcies a la col·laboració de la Diputació de València, que subvenciona a la Mancomunitat de l’Horta Sud la contractació de l’equip d’educadors ambientals.
D’aquesta manera, el servei de Medi Ambient va elaborar a l’inici de l’any un catàleg de 15 tipus de tallers i accions, que s’ha oferit als 20 ajuntaments de la comarca. Els consistoris, elscentres educatius i les associacions poden acollir-se a aquestesactivitats de manera gratuïta o sol·licitar algunes més específics, segons el col·lectiu al qual vagen dirigits.
“Estem en una situació d’emergència climàtica en la qualconvergeixen nombrosos aspectes i que ja està generant moltesrepercussions negatives en el dia a dia de les persones. Per això, en la Mancomunitat de l’Horta Sud apostem per una conscienciació ambiental permanent, que ha d’estar dirigida a totes les edats”, manifesta el president de la Mancomunitat, José F. Cabanes.
En el primer semestre de 2024, nombrosos centres escolars es van acollir a aquest programa, així com també diferentsrecursos públics. I en el quadrimestre final de l’any, es preveurealitzar una vintena de tallers que van dirigits a diferentssectors: alumnat de primària, estudiants de secundaria, centres joves dels ajuntaments, centres ocupacionals i llars de persones majors.
Taller per a persones majors
Una de les primeres accions és un taller de medi ambient dirigita persones majors de Catarroja, Silla i Quart de Poblet. A partir de la projecció d’un vídeo, en el qual es comparen pràctiquesantigues i altres actuals, s’estableix un diàleg amb ells sobre quins són les més sostenibles. Un dels aspectes que s’analitza ésla duració dels electrodomèstics d’altres èpoques, respecte a la que tenen en l’actualitat.
D’altra banda, estan previstos tallers de canvi climàtic, biodiversitat i residus en centres de primària de Sedaví i Alcàsser; tallers de residus i emergència climàtica per a alumnatde secundària a Picassent; monogràfics i tallers específics per als Espais Joves de Paiporta, Benetússer, Alcàsser i Catarroja, i també tallers en centres ocupacionals de Torrent i Silla per a persones amb diversitat funcional.
Així mateix, l’equip d’educadors ambientals participarà en les activitats pel desé aniversari dels Horts Urbans d’Alaquàs i en el Mes del Medi Ambient de l’Ajuntament de Torrent.