La platja de Puçol obté un any més bandera blava
L’11 de maig, la Fundació d’Educació Ambiental ha fet pública la llista de banderes blaves a nivell mundial per a 2022. Ja són 17 anys consecutius els que Puçol aconseguix el guardó internacional més important en l’àmbit de qualitat de les platges. Darrere d’estos reconeixement hi ha un treball quotidià que va començar en 2005 amb la implantació d’un sistema de gestió integral de la platja.
La bandera blava va nàixer en 1987 com a distintiu europeu per a reconéixer aquelles platges i ports que complien els requisits de la Unió Europea per a les aigües de bany. Des d’aleshores s’han anat sumant entitats i, en l’actualitat, més de 40 països tenen banderes atorgades per un organisme independent, la Fundació d’Educació Ambiental, que és l’encarregat d’atorgar les distincions.
Segons l’informe publicat l’11 de maig, la Comunitat Valenciana lidera un estiu més el nombre de banderes blaves a Espanya amb un total de 139 platges i 19 ports esportius. Entre elles, la de Puçol, que en 2022 és una de les dues platges de l’Horta amb este reconeixement internacional (l’altra és La Pobla de Farnals), la qual cosa avala la qualitat mediambiental de la nostra aigua i la nostra arena.
Per a aconseguir la bandera blava, cada ajuntament ha de fer un treball previ d’ adecuació dels seus serveis i presentar una candidatura. A partir d’ése moment, la Conselleria realitza els anàlisis de la qualitat de l’aigua en totes les platges valencianes.
Paral·lelament, un jurat nacional estudia cadascuna de les sol·licituds. A més, es realitzen visites i exàmens de cada platja candidata, sense la presència dels sol·licitants i sense un calendari definit. Tot això amb la condició de garantir la imparcialitat. Finalment, els informes passen al jurat internacional, que és el que concedeix les banderas blaves.
«L’Ajuntament de Puçol va implantar el sistema de gestió integral de la platja fa uns anys, amb la finalitat de millorar tant a nivell de serveis com de gestió mediambiental la nostra platja», recorda l’alcaldessa Paz Carceller. «Es revisen i auditen tots els paràmetres de medi ambient, qualitat turística i accessibilitat que són fonamentals per a complir els requisits que exigix l’organisme internacional que atorga la bandera blava».
El que més prima és la qualitat de l’aigua per a obtindre la bandera blava, encara que també hi ha altres paràmetres que cuidar i que ajuden no sols per a este distintiu, sinó també per a uns altres com la Q de Qualitat Turística (que concedix l’Institut per a la Qualitat Turística Espanyola) o el segell Qualitur (de la Generalitat Valenciana). Les tres banderes han onejat cada estiu, a partir del mes de juny, en la plaça Rosa dels Vents de la platja de Puçol.
Esta simbòlica col·locació de les banderes, entorn del 24 de juny, servix també com a punt d’inici de l’Estiu Voramar, la campanya estiuenca en la qual es posen en marxa els serveis municipals a la platja: salvament, socorrisme, banderes indicadores de l’estat de la mar, platja accessible, passarel·les sobre l’arena, neteja intensiva d’arena i passeig marítim, oficina de turisme, centre de salut a la platja, programació d’activitats lúdiques i festives durant l’estiu…
Com a al·licient, enguany s’ha sol·licitat la qualificació centre blava per a l’Aula Blava, un espai que es va posar en marxa a l’estiu de 2020 i que es dedica a exposicions, xarrades i activitats culturals a la platja.
També hi haurà este estiu dues millores a la platja accessible: una segona cadira amfíbia per al bany i una grua hidràulica per a traslladar als usuaris fins a la cadira. «Esta ampliació del servei suposa una millora addicional dels serveis que venim oferint a l’estiu a la platja i és un objectiu que ens havíem marcat en anys anteriors i que per fi l’hem aconseguida», recorda el regidor de Platja, Paco Salavert.
Finalment, des de la platja accessible fins a l’escullera més pròxima estarà senyalitzada per primera vegada com a zona lliure de fums. És una petició tant institucional com d’alguns veïns, per la qual cosa s’instal·larà de manera experimental este estiu i en finalitzar es farà un balanç del seu funcionament.