La primera campanya del programa de Soledat No Desitjada de Paiporta es proposa cuidar del veïnat més vulnerable
La Mesa comunitària enfront la soledat no desitjada de Paiporta, formada per 13 associacions i entitats ciutadanes, ha impulsat la primera campanya per a fer front a aquesta problemàtica cada vegada més freqüent en les societats occidentals, i accentuada ara per la pandèmia.
Es tracta d’una iniciativa per a fomentar l’ajuda mútua entre el veïnat, la recuperació de la proximitat i l’ajuda entre persones de l’entorn més proper, sorgida de la mesa, que respon a la proposta de la Regidoria de Benestar Social, Sanitat i Salut Pública.
La soledat no desitjada és un dels grans problemes socials actuals. Per diferents motius, entre els quals es troben aspectes profunds com el triomf dels postulats individualistes propis de les economies neoliberals, i altres sobrevinguts i recents, com la pandèmia, persones de totes les edats pateixen de soledat. Per a fer front a aquesta situació, l’Ajuntament de Paiporta va posar en marxa el programa de soledat no desitjada.
Després de constituir-se la Mesa comunitària, en les últimes setmanes s’ha dissenyat la campanya que situarà i acotarà la realitat del problema i proposarà el repte de detectar i ajudar a les persones que se senten soles.
Amb aquesta finalitat, es fan una sèrie de recomanacions, com mantindre comunicació amb el veïnat, interessar-se per l’estat de les persones més vulnerables, ajudar-los a fer encàrrecs i relacionar-se amb estima i imaginació, sempre respectant les mesures sanitàries. El consistori, a més, ha habilitat un telèfon per a donar avís de casos d’emergència, el 610568613.
La Mesa està formada per l’Associació Democràtica Local de Jubilats i Pensionistes, Creu Roja, la Nova Associació d’Ames de Casa, el Grup Scout Gaia, les Bolilleres de Paiporta, l’Associació d’Alumnat del Centre de Formació de Persones Adultes (CFPA), Caritas, la Junta Local Fallera, la Banda Primitiva i la Unió Musical de Paiporta, l’Associació El Barranc, la Junta Coordinadora de Moros i Cristians i InterAMPA.
D’acord amb el funcionament previst del programa, elaborat per l’Ajuntament de Paiporta amb l’assessorament de la cooperativa valenciana La Dula, aquestes entitats tenen el paper de dissenyadores, executores de les polítiques i radars per a detectar casos i tractar-los, amb l’ajuda de la ciutadania i els serveis municipals.