La revolució de les comunitats energètiques locals

Pep Val

Primer tinent d’Alcaldia i regidor d’Hisenda i Administració General de Paiporta

Portaveu del Grup Municipal Compromís per Paiporta

 

Compromís per Paiporta presentarà en el plenari de setembre una moció per a instar al govern de l’estat a regular canvis que afavorisquen el desplegament de les comunitats energètiques locals.

A Paiporta des de l’Ajuntament hem encetat, animat i col·laborat en la creació de la primera comunitat energètica, local configurada com associació, i que naix amb força i una gran participació.

Des de Compromís estem convençuts que les comunitats energètiques proporcionen a la ciutadania un accés just i fàcil a recursos locals d’energia renovable, en el nostre cas, de l’energia solar.

La primera instal·lació d’energia solar fotovoltaica que anirà sobre la teulada del CEIP Ausiàs March proporcionarà energia a moltíssimes famílies i també a instal·lacions municipals que estiguen dins dels 500 metres que marca la llei actual.

Aquesta energia renovable serà de quilòmetre zero, la produirem i consumirem en el nostre poble i aspirem a que siga sols el principi d’un conjunt nombrós d’instal·lacions productores d’energia solar fotovoltaica compartida a Paiporta.

Passem de ser únicament consumidors a ser prosumidors, productors d’energia i consumidors de l’energia creada per nosaltres mateixa. Aquest canvi de rols fa que la ciutadania prenga el control i assumisca una major responsabilitat en el seues necessitats energètiques, a més dels grans beneficis mediambientals que genera.

L’equip de govern de Compromís en l’Ajuntament de Paiporta està treballant des de fa anys per aconseguir inversions i aprofitar  les ajudes dels fons europeus per a l’execució de noves instal·lacions.

Ara mateix ja disposem d’instal·lacions solars fotovoltaiques en els edificis públics de l’Ajuntament, Centre Cultural, Poliesportiu Municipal i els CEIPs Lluis Vives, Rosa Serrano i Ausiàs March, amb un total de potència de 60 Kwp, una inversió de 125.000 euros (dels quals 60.000 euros han sigut subvencions) que suposen un estalvi de milers d’euros anuals a l’ajuntament. Altres projectes més ambiciosos estan en marxa, amb instal·lacions més grans en els CEIPs Ausiàs March, Lluis Vives i el mercat municipal, que triplicaran la potencia actual.

També hem treballat per a incentivar les instal·lacions solars fotovoltaiques individuals, amb una nova ordenança que facilita els tràmits i també amb importants  bonificacions del 50% durant 3 anys en l’IBI.

A partir de la nova ordenança i les bonificacions, ja tenim registrades fins el mes de gener de 2022  90 instàncies a l’ajuntament, quasi totes ja en marxa, amb una potència màxima de més de 700 Kwp entre edificis residencials i industrials.

També hem creat l’Oficina Verda, dedicada a temes energètics amb un programa de tallers participatius en formació en eficiència energètica i contractació intel·ligent dels subministraments. L’Oficina Verda dóna atenció personalitzada amb personal tècnic especialitzat en el centre ocupacional i al que pot accedir tota la ciutadania paiportina i obtenir informació sobre el seu consum particular, com reduir la factura elèctrica i estudiar les alternatives amb energies renovables.

L’Oficina Verda de Paiporta compta, a més, amb un programa específic per a combatre la pobresa energètica en coordinació amb el departament de Benestar Social municipal en sectors especialment vulnerables.

I hem de continuar per aquest camí. Per això, presentem una moció demanant al govern de l’estat que incorpore i millore diferents aspectes en l’actual marc jurídic que afavorisquen la creació de les comunitats energètiques locals com l’organització del repartiment de l’electricitat produïda, que s’amplie la distància 500  actual a 5.000 metres, amb la qual cosa totes les persones de Paiporta podríem gaudir de qualsevol instal·lació d’aquestes característiques en el nostre municipi.

Un repartiment dinàmic de l’autoconsum referit a horaris i dies d’utilització de l’energia que pot variar segons les necessitats de cada persona i que, ara mateix, no és possible; la realització de canvis amb periodicitat mensual i no anual.  En definitiva, millores que facilitaran la creació de noves comunitats energètiques que crearan noves oportunitats d’inversió per a la ciutadania i negocis locals i que, a la llarga, produiran un estalvi significatiu en el cost de l’electricitat de les vivendes i negocis, especialment en els més vulnerables.

Els sostres dels edificis de Paiporta tenen la superfície suficient per a generar el 50% d’energia que, a hores d’ara, consumeix la població. Un repte encoratjador que ens anima a treballar cada dia i que anirà augmentant amb els avanços tecnològics, i que ens obliga que els ajustem a processos administratius senzills, curts i accessibles als polítics.

Des de Compromís per Paiporta continuem treballant per aconseguir els nostres objectius de lluita contra el canvi climàtic amb propostes positives que afavorisquen la implantació d’energies renovables a Paiporta, i que això beneficie a les persones directament disminuint la factura elèctrica i participant en la nova revolució de producció  d’energia produïda i compartida per la ciutadania.