L’Ajuntament de València recupera l’autonomia en la gestió municipal

El Ple Municipal ha aprovat, amb l’abstenció dels grups de l’oposició, l’amortització anticipada de préstecs per valor de 29,6 milions d’euros, «una operació amb la que el Govern de la Nau trau la ciutat i les seues finances de la situació especial de control i limitacions a què estava sotmesa», segons ha explicat el regidor d’Hisenda, Ramón Vilar.

En el debat previ a este acord, el portaveu del grup Ciutadans, Fernando Giner, ha assegurat que l’eixida del Pla d’Ajust «ha sigut possible gràcies a l’esforç de la ciutadania», i tot i que ha celebrat el refinançament del deute, ha lamentat «que no s’haja fet abans». Per la seua banda, el portaveu del Partit Popular, Eusebi Monzó, també ha considerat que l’Ajuntament ha eixit del Pla d’Ajust «perquè la reducció del nivell d’endeutament ha sigut possible per la pujada d’impostos». A més, ha afegit: «també podem parlar de superàvit pressupostari perquè s’ha gastat poc».

Ramón Vilar ha explicat que «l’actual equip de Govern ha aconseguit traure l’Ajuntament del Pla d’Ajust que ha ofegat València durant els últims 6 anys i que anava a estar vigent fins l’any 2022». Amb l’amortització anticipada dels esmentats préstecs «recuperem l’autonomia en la gestió municipal, per prendre decisions sobre la gestió i les inversions de la ciutat sense la tutela del Ministeri d’Hisenda, i dedicar els recursos municipals a les necessitats pròpies que té València».

«Estàvem en eixe pla perquè acumulaven un deute comercial amb contractistes i proveïdors de l’Ajuntament», ha aclarit en explicar que eixe deute comercial es va transformar després en crèdit bancari, i lamentar que s’haja hagut de dedicar recursos a satisfer deute derivat «no de finançar infraestructures concretes, o polítiques socials o  decisions en benefici de la ciutadania, sinó per no pagar».

Pel que fa als assumptes de la hisenda pública i la comptabilitat de l’Ajuntament, el Ple també ha aprovat, entre d’altres, el Compte General de la Corporació corresponent a l’exercici 2017 i la sèptima relació d’expedients de reconeixements extrajudicials de crèdits i obligacions. Així mateix, s’ha donat compte d’altres actes com ara el segon informe d’Intervenció General del compliment en l’exercici 2017.

En el debat conjunt generat per tots estos temes, el portaveu del Grup Ciutadans, Fernando Giner, ha destacat que «els 39 milions d’euros de despeses amb omissió de procediment», mentre que el portaveu del PP, Eusebi Monzó, s’ha centrat en el fet que, segons l’informe d’Intervenció, «l’equip de govern no presenta la informació en termini».

El regidor Ramón Vilar ha defensat la gestió de la hisenda municipal i la realització d’auditories dels organismes públics «que impliquen transparència i control».

 

MODIFIACIÓ PGOU TABAQUERA

Pel que fa als assumptes relacionats amb l’Urbanisme, el Ple també ha acordat, sense el suport dels grups de l’oposició, iniciar el procés de consulta i informació pública de la Modificació Puntual del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) de l’antiga Tabacalera, «un instrument de planejament que ha sigut redactat i elaborat per a evitar un desemborsament proper als 45 milions d’euros, ja que amb el planejament de l’anterior equip de govern, desetimat pels tribunals, es queden vivendes fora d’ordenació per a les quals cal buscar parceles amb possibilitat d’edificació», tal com ha explicat el regidor de Desenvolupament Urbà, Vicent Sarrià.

 El regidor de Ciutadans, Narciso Estellés, ha manifestat el seu desacord amb esta decisió «arbitrària». En la seua intervenció, ha parlat en nom del veïnat de la zona, «que no aprova esta requalificació que permetrà l’execució de vivendes en un espai previst per a dotacions i, de fet, anuncia possibles accions judicials». Per la seua banda, el regidor popular Alfonso Novo ha manifestat «que caldria buscar una parcel·la per a eixa edificabilitat, però sense perjudicar la ciutadania que esperava tindre al costat de la seua casa un jardí o una escola».

El regidor de Desenvolupament Urbanístic, Vicent Sarrià, que ha qualificat «d’oportunistes» les paraules del regidor de Ciutadans, ha recordat que la sentència del Tribunal Suprem de febrer de 2017 va desestimar el recurs de cassació que va interposar ‘Inmobiliaria Guadalmedina, S.A.’ i «va guanyar fermesa la sentència que declarava la nul·litat de la modificació del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) de València en l’àmbit conegut com a Tabacalera, així com del conveni urbanístic previ».

«Conseqüentment, hi ha finques que estan fora d’ordenació i això comporta que hem d’obtindré sòl amb l’atenció posada en què la seua requalificació no impacte o que no supose un greu perjudici per al veïnat de la zona afectada que, amb la decisió del Govern municipal, manté la ràtio verda i dotacional».

D’altra banda, en matèria urbanística, el Ple ha proposat desestimar, amb l’abstenció de l’oposició, el recurs de reposició presentat per la mercantil «Expo Grupo» contra l’acord plenari «que demanava que es compliren tots els compromisos, i els terminis de conveni signat per l’anterior equip de govern».

A este respecte, el regidor de Ciutadans Narciso Estellés ha qüestionat si hi ha voluntat inversora per al solar de Jesuïtes; i el regidor del PP Alfonso Novo, que ha manifestat «el suport del seu grup a l’hora de defendre els interessos de l’Ajuntament», també ha sol·licitat conéixer què va a passar amb el solar de Jesuïtes, «que continua ple de matolls».

 

MUNICIPALITZACIÓ DE L’EMT

 Amb l’abstenció de Ciutadans i el vot en contra del PP, el Ple ha aprovat prendre en consideració la Memòria de Municipalització per a la modificació de l’objecte social de l’Empresa Municipal de Transports (EMT) redactada per la Comissió d’Estudi.

El regidor de Ciutadans Narciso Estellés ha expressat el seu desacord amb «la falta de transparència, la mala gestió de la freqüència dels autobusos i l’absentisme laboral», i s’ha referit al regidor de Mobilitat Sostenible per dir-li que «s’està jugant el futur de l’empresa per estar fent un monopoli» i, a més, ha afegit el seu «descontent per encarregar a l’EMT la gestió pública i directa de l’aparcament de la plaça Ciutat de Bruges». A més, el regidor del Partit Popular, Alberto Mendoza, ha transmès que «el Govern hauria de centrar-se a millorar la mala gestió actual i deixar d’acollir altres negocis, com és el cas del pàrquing de Bruges».

El regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, ha contestat estes intervencions dient que «les activitats secundàries com la gestió del pàrquing són positives per a l’empresa i la mobilitat». També ha explicat que estan «millorant la gestió i l’objectiu social». I ha argumentat que des que està al Govern, «s’han comprat 130 autobusos, ha augmentat el nombre de conductors i s’ha incrementat un 10% el nombre de viatgers».

D’altra banda, al Ple ha aprovat hui, Dia Mundial del Turisme, de forma inicial i per unanimitat, el Reglament del Consell Municipal de Turisme, un òrgan representatiu, que, segons paraules de la regidora de Turisme, Sandra Gómez, «té molt a vore amb el model de ciutat i de fet té la veu de tots els agents implicats en este sector, així com els partits polítics representats a l’Ajuntament»

Comentarios: 0

Su dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *