L’alcaldessa de Puçol reclama a Ximo Puig millores de mobilitat
El dimecres 21 de juny, l’alcaldessa Lola Sánchez va realitzar la seua primera visita oficial al Palau de la Generalitat, per a una reunió amb el president Ximo Puig en la que va estar acompanyada per la regidora d’Urbanisme, Ana Gómez. Junts van parlar d’algunes reivindicacions històriques de Puçol, des del carril bici, a l’enllaç amb el metro a Rafelbunyol, passant per evitar les inundacions enfront del quarter i la il·luminació del Camí La Mar. El president va prendre bona nota de totes, encara que hi ha algunes que són prioritàries i es començarà a treballar en eixos projectes com més prompte millor.
La visita institucional de l’alcaldessa es va centrar sobretot en temes pendents des de fa anys, grans projectes urbanístics en què les competències i els pressupostos excedixen les possibilitats d’un municipi com Puçol, d’ací que haja que buscar tant el suport econòmic com agilitzar els tràmits amb institucions provincials, autonòmiques i estatals.
“Des de setembre tenim confirmació que estem en la llista d’espera de la Conselleria per a recuperar el domini públic de la vereda Mangraners”, explica Lola Sánchez. “Quan eixa recuperació es produïsca podrem construir el carril bici entre el nucli urbà i les urbanitzacions, el que permetrà recórrer els tres nuclis urbans amb bici, des de la platja fins a la muntanya”.
La dificultat consistix en el fet que ara com ara Mangraners té la qualificació de vereda, el que suposa que no es pot realitzar cap actuació urbanística que afecte la seua comesa original. De fet, per a poder asfaltar el Camí La Mar, que unix el nucli urbà amb la platja, primer va caldre desdoblar la vereda Mangraners, construint eixe passeig de vianants, per a bicis i per a bestiar que actualment existix… i després es va poder arreglar la carretera per a vehicles de motor.
De moment, Puçol està en llista d’espera per a recuperar el domini públic. Si s’aconseguix agilitzar els tràmits, la Conselleria d’Infraestructures pot assumir part de la construcció del carril bici a través de fons Feder de la Unió Europea… i el projecte podria convertir-se en realitat a mitjà termini.
També la vereda és protagonista d’una altra històrica reivindicació: la il·luminació del Camí La Mar. “Els veïns volen que s’il·lumine i nosaltres apostem per fer-ho amb energia solar i amb fanals que s’encenen quan detecten moviment de persones pel camí… així s’estalviaria molts diners i es molestaria poc, perquè seria un balafiament tindre els fanals entre la platja i el nucli urbà enceses tota la nit”, apunta la regidora Ana Gómez.
El tercer punt que vénen reclamant veïns i autoritats locals és un autobús llançadora per a unir Puçol a la parada del metro a Rafelbunyol, la qual cosa permetria una millor comunicació amb la capital i la resta de la província. L’alternativa de l’autobús sorgix com a resposta a la, fins ara, inviabilitat tècnica i econòmica per a prolongar la línia del metro fins a Puçol o inclús al Port de Sagunt, com s’ha plantejat en anteriors ocasions.
També s’estan buscant alternatives a les mesures per a previndre inundacions enfront del quarter de la guàrdia civil, atés que a pesar d’haver-se construït un col·lector i altres propostes, la realitat és que en èpoques de fortes pluges eixe accés oest al nucli urbà s’inunda. “Ximo Puig ha vist amb bons ulls que siga la Conselleria qui redacte el nou projecte tècnic… i nosaltres buscarem finançament en distintes institucions públiques”, continua l’alcaldessa.
Finalment, dos rotondes en la llista de peticions: la primera, en l’eixida de l’autovia V-21 al nucli urbà, per a distribuir el trànsit que es dirigix tant al poble com a la platja, perquè es formen cues greus en caps de setmana, que afecten inclús el carril de l’autovia, atés que la platja a l’estiu comença a generar molt moviment de veïns i turistes.
La segona rotonda és la que permetrà descongestionar el trànsit per l’interior del nucli urbà, sobretot el que es dirigix a la platja o les urbanitzacions, ja que permetria obrir la ronda sud, a través de l’avinguda Mercé Rodoreda, la qual cosa implica que gran part dels vehicles es desviaran per eixa nova circumval·lació sense entrar en el poble.
“Ha pres nota de tot, estudiaran els distints projectes i si en un curt termini de temps no hi ha respostes tornarem a reunir-nos”, finalitza Lola. “En general hem parlat d’inversions grans en les quals l’ajuntament no té finançament suficient i, en la majoria dels casos, tampoc autoritat per a decidir si s’efectua un projecte o no. En general ens ha paregut molt pròxim, accessible i preocupat pels temes dels veïns, en este cas els de Puçol”.