Les ràdios de l’Horta
El passat 13 de febrer es va celebrar el dia mundial de la ràdio. A la comarca de l’Horta hi ha set ràdios municipals que resisteixen el pas de temps adaptant-se a les noves realitats comunicatives com són: les xarxes socials, les webs o fins i tot el whatsapp municipal, però elles segueixen estant tan presents com el primer dia, oferint informació veraç i propera en directe i fent dels veïns els protagonistes de les seues emissions. La Xarxa d’Emissores Municipals de la Comunitat Valenciana (XEMV) és l’entitat que integra totes les ràdios municipals sota el paraigua de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP).
En l’actualitat a la comarca de l’Horta emeten dins de la Xarxa; Ràdio Sol Albal, Ràdio l’Om de Picassent, Ràdio Rabosa d’Almàssera, Ràdio Manises, Ràdio Godella, Ràdio Torrent, i Mislata Ràdio. Segons explica Pilar Moreno, coordinadora de la XEMV i qui ha dirigit vàries emissores a la comarca com ara Aldaia Ràdio i Ràdio Sol Albal, “les ràdios municipals són un servei públic de vital importància, són el mitjà més pròxim i immediat que té el poder de la paraula en directe, sense talls ni entrebancs, una garantia de pluralitat per a la ciutadania”.
El futur de les emissores municipals és prometedor. Hi ha una clara aposta de la Generalitat per posar en valor aquests mitjans locals i està previst que es donen noves llicències d’emissió. Molts són els ajuntaments que han sol•licitat a la Secretaria Autonòmica de Comunicació l’inici de l’expedient per posar en marxa noves ràdios les seues localitats. Fa més de tretze anys que algunes emissores municipals treballen pel projecte XEMV que es va consolidar en 2016 gràcies a l’abric de la FVMP, “li hem dedicat moltes hores i molta passió per demostrar que també feiem un periodisme i una ràdio professional i que, als nostres pobles i ciutats, érem un mitjà de comunicació de referència”, remarca Pilar Moreno qui posa en valor a la ciutadania com a , “vertaders defensors i defensores de l’existència i continuïtat de les ràdios públiques, tal com s’ha demostrat en aquells pobles on les emissores s’han tancat”. La Coordinadora de la XEMV recorda la manifestació espontània que va fer la ciutadania d’Aldaia quan es va tancar la seua ràdio local en 2012.
La XEMV emet en À Punt
Altre projecte recent que ha fet possible la XEMV ha estat poder compartir programació amb À Punt gràcies al conveni existent entre ambdues entitats que, en paraules de la coordinadora de la XEMV, “cal continuar impulsant perquè l’agermanament siga efectiu i que pugam compartir reptes i sinergies pel bé de l’ecosistema comunicatiu valencià”, defén. Programes com ara l’espai de música clàssica “El Musiquer” i “El Rall” estan immersos en la programació de la ràdio autonòmica. El magazín informatiu “El Rall” on participa el conjunt de les ràdios de la Xarxa s’emet cada cap de setmana donant informació de tots els pobles de la Comunitat que el fan possible.
Les ràdios de l’Horta
Molts ajuntaments han sol•licitat llicències per obrir ràdios en les seues poblacions
La FVMP té previst solicitar una nova reunió amb la nova direcció d’À Punt per avançar en el conveni de col·laboració amb la XEMV i continuar compartint sinergies
El suport a les emissores de proximitat per part de les administracions públiques és notori. La Generalitat i la Diputació aposten per aquest mitjà de comunicació públic. El 13 de febrer en la Plaça de Manises de València, a les portes del Palau de la Generalitat i la Diputació de València el president del Consell, Ximo Puig, el president de la Diputació de València, Toni Gaspar, la Primera Tinent d’alcalde de València, Sandra Gómez i el president de la FVMP, Rubén Alfaro van fer una lloança a la ràdio al costat de la Coordinadora de la XEMV, Pilar Moreno. Tots van coincidir que és “el més immediat, pròxim i càlid”. En paraules de Ximo Puig, “fonamental per a la democràcia”. Per segon any consecutiu, més de 20 emissores de tota la província van participar en este programa especial, pel qual van passar més de 200 persones per a poder disfrutar de la seua emissió, en directe, durant tres hores de durada.