L’Horta Sud reuneix a quinze entitats energètiques que busquen “transmetre experiències i fer pressió per avançar en l’autoconsum”
Cada vegada són més les entitats que treballen amb l’objectiu d’avançar cap a un model energètic sostenible, just, inclusiu i participatiu. A escala local, les Comunitats Energètiques Locals (CEL) són un dels principals instruments per a fer-ho, i a l’Horta Sud ja n’hi ha tres de constituïdes: Alcàsser, Catarroja i Paiporta. Conjuntament amb la cooperativa energètica AeioLuz i la CEL Castellar-Oliveral, i en el marc de la iniciativa “Café Associatiu” de la Fundació Horta Sud i Caixa Popular, van ser les impulsores d’un grup obert amb dues finalitats principals: transmetre i compartir coneixements en matèria d’autoconsum energètic i convertir-se en un grup de pressió “que puga aconseguir respostes i majors facilitats per part de l’administració pública”.
Amb aquesta intenció, el grup s’ha reunit aquesta setmana per quarta vegada “ampliant la seua incidència arreu del territori valencià”. En aquest darrer encontre, se sumaren a les entitats impulsores les comunitats energètiques de La Saïdia, l’Olivereta, Russafa, Borriana, Marines i Albuixech, així com l’Oficina de l’Energia de la Fundació València, Clima i Energia, la cooperativa Xicoteta Energia i l’associació Del Camp a la Taula.
Segons les entitats impulsores, es tracta de “generar vincles entre persones i entitats que treballen per canviar el model energètic”, per tal de poder-se “oferir suport mutu, optimitzar esforços i maximitzar resultats”. Per fer-ho possible, el grup energètic, que es reuneix al Museu Comarcal de l’Horta Sud, ja ha creat dos comissions de treball: “una per oferir respostes a les preguntes més freqüents de la constitució i gestió d’una comunitat energètica”, i l’altra “relacionada amb l’establiment de xarxes amb altres entitats vinculades al món de l’energia renovable”.
Finalment, les entitats estan treballant també en una proposta de taula de reconstrucció emmarcada en el projecte Serà Horta Sud 2030, en la línia de treball d’energia neta, que preveuen que puga celebrar-se durant la primavera.