Llorenç Rodado: «l’any que ve ens agradaria estar a Fitur per a ensenyar el potencial de Turisme Carraixet»
La Mancomunitat del Carraixet està immersa en un projecte de creació de marca turística, què és Turisme Carraixet? I en quins municipis es centra?
La Mancomunitat del Carraixet som 4 municipis: Foios, Vinalesa, Alfara del Patriarca i Bonrepòs i Mirambell. El projecte Turisme Carraixet és un projecte a tres bandes: Mancomunitat, Generalitat i Diputació. Ens han donat una línia de subvenció de 900.000 euros, repartits en tres anys per a potenciar el turisme del Carraixet. Com que el barranc és l’eix vertebrador hi ha més pobles que afecta aleshores van decidir ampliar l’adhesió de municipis que encara que no són de Mancomunitat podrien ser part d’aquests projecte. Aleshores, a més dels quatre municipis de la Mancomunitat també han entrat en el projecte: Godella, Almàssera, Meliana, Albalat dels Sorells i Montcada i, a més a més, estem en converses amb Alboraia per la possibilitat que també participen.
Quines són les seues línies d’acció?
Dinamitzar horta de valenciana i donar a conèixer la gastronomia i el patrimoni cultural i monumental.
A quin públic va dirigit?
Depén del poble. Nosaltres a Alfara del Patriarca tenim un important patrimoni monumental. Tenim dos BIC i béns de rellevància local. Hi ha pobles com Meliana, Alboraia o Almàssera que tenen desenvolupat més el tema de la gastronomia. Cada municipi té la seua particularitat. El que sí que tenim tots en comú és aquest contacte amb el Carraixet. Es pretén que el turista recórrega rutes itinerants pels nostres pobles.
És possible convéncer el turista que va a veure València que vinga un dia a visitar els municipis?
Volem ser una oferta turística complementaria a València, que el turista no a soles vaja a València sinó que també vinga a l’horta. Ens hem posat en contacte amb empreses per veure com empaquetar el nostre producte turístic. També hem fet jornades amb Tour operadors perquè vegen les ofertes turístiques que podem fer. És un repte important. No s’havia mai fet res en matèria de Turisme a la Mancomunitat. En aquests 4 anys li hem donat una empenta al tema del turisme, però cal ser conscients que aquest projecte és progressiu. La questió important és que durant aquests tres anys de pla, puga marcar les directrius a seguir en un futur.
I quin és el futur turístic?
Ens agradaria comunicar la Calderona i la platja. Fer una ruta ciclista i de vianants, i camins adherits al seu pas per les poblacions que discorren. Tots els alcaldes i alcaldesses estem molt sensibilitzats amb aquest assumpte. És un projecte molt interessant i caldria intentar aconseguir finançament europeu.
Fitur és el gran aparador del turisme, en un futur valoren anar?
Arran del Pla de Governança turística ens haguera agradat estar a Fitur. Aquest any no ens ha donat temps, però en el 2020 sí que demanarem a la Diputació un espai per a Turisme Carraixet.
Com a president de la Mancomunitat i afrontant l’últim tram de legislatura, quines són les polítiques i serveis principals posats en marxa a la Mancomunitat?
Hem posat en marxa el cinqué contenidor, el marró, i estem sensibilitzant la població en la importància de reciclar. També li hem donat un impuls des de la Mancomunitat a la igualtat, a la cultura i a l’esport.
I en l’àmbit municipal, vosté també és alcalde d’Alfara, quina valoració fa de la legislatura?
Hem dotat el municipi d’infraestructures que feien falta. Hem reasfaltat carrers, la universitat està integrada al poble i hem gaudit de les seues instal·lacions. També hem potenciat la cultura i les polítiques de transparència, igualtat, i l’oferta esportiva. Pròximament canviarem les bombetes al polígon industrial a leds i, a poc a poc, la resta del municipi.