L’Observatori En Ruta de la Diputació participa en la VI Marxa d’Escoles per l’Horta

L’Observatori En Ruta, el servei d’educació ambiental itinerant de l’Àrea de Medi Ambient de la Diputació de València, ha participat en la VI Marxa d’Escoles per l’Horta, que va finalitzar el seu recorregut a Meliana. La vicepresidenta de la corporació provincial i diputada de Medi Ambient, Maria Josep Amigó, va visitar la fira d’associacions i entitats que es va celebrar al passeig Joanot Martorell de la localitat de l’Horta Nord.

 

Per l’Horta, Agrodinamo, Fridays for Future, Justícia Alimentària, la Comissió Ciutat-Port i l’associació de veïnes i veïns d’Orriols van oferir activitats de sensibilització sobre protecció del territori, agroecologia i salut. L’Observatori En Ruta es va centrar en la importància dels aliments de temporada i de proximitat.

 

Iniciada el curs 2015-2016, la marxa es planteja com una trobada dels centres participants a alguna localitat de l’Horta que fa d’amfitriona. A partir de la primera edició a Bonrepòs i Mirambell, s’han succeït noves edicions a Vinalesa (2017), Godella (2018), Castella-L’Oliveral (2019) i una última en format online, l’any 2020, a causa de la pandèmia. En cadascuna de les marxes els i les docents fan un treball previ de conscienciació de l’alumnat, que es completa en alguns casos amb visites a productors agroecològics o altres activitats en ruta. Sempre es procura que l’alumnat recórrega els camins de l’horta de València, ja que es pretén que siga un instrument de coneixement de l’horta, de conscienciació i denúncia sobre les agressions al territori. En esta ocasió s’han recorregut zones dels termes d’Alboraia, Almàssera i Meliana.

 

Educació ambiental a la carta

 

L’Observatori En Ruta és un servei d’educació ambiental a demanda d’ajuntaments, centres educatius o associacions, que oferix tallers, activitats i exposicions itinerants, adaptats a tots els públics, sobre estalvi energètic, reducció de residus i reutilització, i consum responsable.

 

L’Observatori En Ruta pot participar en fires, trobades i mercats mitjançant la instal·lació d’un estand o punt informatiu acompanyat d’elements expositius sobre els quals es realitzen activitats lúdico-formatives per tal d’informar sobre conceptes bàsics del canvi climàtic i sensibilitzar sobre la importància de les accions individuals per a la seua mitigació. Les últimes setmanes ha visitat la mostra Tasta la Font 3.0 de la Font de la Figuera, la VIII Fira del Comerç i Gastronòmica de Benigànim i la I Biofira de Tavernes de la Valldigna.