Lorena Silvent, alcaldessa de Catarroja, als sis mesos de la Dana: “Tenim una oportunitat única per a dissenyar una ciutat resilient de màdels veïns i tots els agents socials”

Als sis mesos de la riuada que va deixar 228 morts i li va canviar la cara a molts municipis valencians, Lorena Silvent, alcaldessade Catarroja, continua immersa en les tasques de recuperació del poble mentres recorda a les víctimes i fa balanç d’este semestre.

Sense oblidar el dolor de tot un poble per les pèrdueshumanes i pel xoc del viscut, s’han començat elstreballs de recuperació. “Queda molta faena per davantper a millorar les nostres ciutats. Especialment pel que fa a millorar les infraestructures de les ciutats afectades per la Dana”, assegura la primera edil.

Una construcció que haurà de passar per un model de ciutat resilient i sostenible per a la qual reclama mesures com a “instruments de contractació àgils, una crida al talent, un Pacte d’Estat d’obligat compliment i terminis d’actuació adaptats a les circumstàncies posantel focus en la problemàtica amb la gent del poble”.

Un diagnòstic del moment actual situa a Catarroja en la següent situació: “estem treballant per a recuperar la viapública, hem iniciat les primeres obres urgents del clavegueram i tractant de desembossar el Barranc de Pelayo, i els espais de sociabilización, tant públics comprivats, seguixen sense estar disponibles. Per exemple, es reprén l’activitat lectiva però s’estan fent obres en tots els centres i encara hi ha alumnat que estàd’acolliment, tenim també alumnat de secundària, batxillerat i cicles que estan fora del municipi. Aixímateix, les instal·lacions esportives tampoc estan al cent per cent. Es troben a un nivell d’ús precari per a entrenar per part dels clubs però encara no es potgaudir d’elles. La piscina està tancada, l’escola de persones adultes també i encara no tenim espai ni aulesprefabricades per a recuperar l’activitat. El TeatreAuditori, que és un espai molt emblemàtic del poble, que alberga molta activitat cultural però també per partde les associacions i dels centres educatius també roman tancat”, explica Silvent.

“A més, el nostre dia a dia no és gens normal perquè no hi ha estoc de semàfors, de senyalística, de contenidorsen superfície, els garatges encara no estan rehabilitatsni funcionen els ascensors, la qual cosa suposa que moltes persones amb mobilitat reduïda no puguen eixirde casa amb autonomia. Últimament, estem insistintmolt amb l’associació d’ascensoristes i, a través de la Generalitat, amb la Conselleria de RecuperacióEconòmica i Social, que han contactat amb Femeval i hem passat un llistat per a poder prioritzar eixessituacions que coneixem de persones més vulnerable, per edat avançada, per mobilitat reduïda. I, encara que a través de la Creu Roja, es presta un servici amb la “cadira erugaels afectats el que volen éspoder poder tornar a reprendre la seua activitat diària”.

Lorena Silvent, afirma estar davant una oportunitatúnica per a construir, juntament amb els veïns i veïnes, una ciutat resilient tant emocional com urbanísticament. La idea és dissenyar un pla estratègic de vivenda que el municipi mai ha tingut i que ara pot incorporar-se al’Agenda Urbana. L’opinió d’associacions com elscomités locals de reconstrucció serà clau per a decidir les pautes de recuperació. L’enfortiment de la comunitatés una de les peces fonamentals d’esta guia de Recuperació.