Manises realitza un curs sobre l’ús responsable d’Internet i les xarxes socials
Les dades de l’Institut Nacional d’Estadística INE confirmen que en aquest 2016 l’ús d’Internet i les xarxes socials és una pràctica majoritària en els menors de 10 a 15 anys, amb un 92% com a mitjana d’accés. Un mitjana que puja fins al 99% en joves a partir dels 16 anys. Les xifres porten aparellades un debat social sobre la conveniència d’aquestes xarxes, especialment entre els joves, per les seues possibles conseqüències depenent de l’ús que se’ls done. Per tot açò, a Manises s’està realitzant al llarg del present curs escolar una campanya dirigida als escolars del municipi i als seus pares i mares, per a promoure i promocionar “Un ús positiu i sense riscos de les Xarxes Socials”. Aquesta campanya està desenvolupada des de la UPCCA (Unitat de Prevenció Comunitària en Conductes Addictives) de la Regidoria de Serveis Socials amb la col·laboració de la Regidoria de Joventut.
Aquestes sessions, incloses en la Campanya “Oportunitats i Riscos en les Xarxes Socials”, es desenvolupen dins dels centres escolars en horari de tutories i suposen la implicació i col·laboració dels equips directius i d’altres departaments dels col·legis i instituts de Manises.
Per la campanya han passat ja, per citar alguns, els pares i mares del CEIP Félix Rodríguez, o el passat 3 de març els de l’IES Rodrigo Botet.
Cada taller consta de dues sessions: una primera sessió en la qual s’incideix en els avantatges i perills d’Internet i de les xarxes socials, i una segona sessió pràctica d’iniciació al maneig de la seguretat i privacitat en les mateixes, amb la finalitat d’aportar-los els coneixements i estratègies educatives eficaces per al bon ús de les xarxes socials en els seus fills.
Són diversos els possibles riscos de l’ús de les xarxes socials: possible vulneració de dades i informació personal, suplantació de personalitat, accés a continguts inadequats o perill d’entrar en contacte amb gent deshonesta.
Cal recordar que el 92 per cent dels joves usa les xarxes socials per a xarrar amb els seus amics, pràcticament a diari. No obstant açò, solament dos terços dels pares són conscients que els seus fills participen en aquestes xarxes i fins i tot desconeixen com funcionen les mateixes.
Entre els serveis d’Internet que més utilitzen els joves, la missatgeria instantània (tipus WhatsApp) se situa al capdavant, seguida de l’escolta on line de música i vídeos, Facebook, la cerca d’informació per raons d’estudi o treball i l’enviament / recepció de correus electrònics.