Meliana instal•larà caixes-niu per a mussols a l’horta

El Projecte mussol naix per reforçar i defensar les poblacions d’òliba a l’horta de Meliana amb la col·laboració de la ciutadania. Amb aquesta finalitat, la Regidoria de Medi Ambient ha posat en marxa la instal·lació de caixes-niu per a mussols al nostre municipi per al control, la recuperació i la preservació d’aquestes rapinyaires nocturns.

El regidor de Medi Ambient, Pere Cano, remarca com a objectiu principal “contribuir a recuperar les poblacions d’aquests habitants de la nit en zones d’horta aprofitant les nostres alqueries, que normalment estan situades a prop de camps de cultiu”. D’aquesta manera, es recupera la biodiversitat i l’equilibri natural amb la presència d’uns animals que són els majors combatents contra els rosegadors, ja que una parella d’òlibes pot consumir perfectament 2.000 ratolins a l’any. Fins i tot de conills que, ara, com manifesten els llauradors i les llauradores tenen una presència important a l’horta i fan malbé les collites.

El Projecte Mussols de la Societat Valenciana d’Ornitologia (SVO), iniciat en 2010, està format per destacats ornitòlegs amb àmplia experiència en l’estudi, conservació i recuperació de fauna, així com en els camps de l’educació i la sensibilització ambientals. Treballen posant  nius de fusta perquè crien els seus polls i els alliberen allí on fa temps que han desaparegut.

La tècnica utilitzada serà el hacking o cria campestre, tècnica d’alliberament que emula al procés que ocorria de manera natural amb les cries en el niu. Bàsicament consisteix a col·locar els polls d’òliba en un niu artificial i alimentar-los diàriament sense que tinguen contacte amb les persones al seu càrrec, fins que a poc a poc adquireixen la pràctica necessària per a aconseguir el menjar pels seus mitjans. Finalment, depenen menys del niu i es dispersen, en el nostre cas, per l’horta de Meliana.

Com explica el regidor, “els agricultors de Meliana han acollit aquest projecte amb entusiasme, ja que en són uns dels majors beneficiaris. Els responsables hi treballen conjuntament per a mostrar-los els beneficis de l’espècie, i el nul perjudici sobre l’agricultura”. La instal·lació de les caixes-nius s’iniciarà al començament de l’any que bé. L’Ajuntament de Meliana ja ha fet el primer pas de reunir-se amb els agricultors i els ornitòlegs experts per a determinar els llocs on s’instal·laran les caixes-niu.

 

Comentarios: 0

Su dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *