El Museu Comarcal de l’Horta Sud enceta la temporada de setembre amb 4 exposicions
El Museu Comarcal de l’Horta Sud Josep Ferris March ha obert les seues portes a una nova temporada carregada de contingut cultural. A l’exposició temporal «Tallant la fusta. Tressors vius de l’Horta», oberta des del mes de juliol, i realitzada amb els testimonis i aportacions de tres tallistes de la comarca: Felipe La Penya, Helyos Torralba i Rufino Brioso. Cal afegir altres tres exposicions, col·loquis i actuacions emmarcades en la II Setmana de l’Agricultura que organitza l’Ajuntament de Torrent i patrocina Caixa Rural Torrent, ambdues entitats membres del consorci del museu comarcal.
El contingut de l’exposició «Tallant la fusta. Tressors vius de l’Horta «combina panells introductoris, entrevistes, fotografies i peces realitzades pels propis tallistes. La mostra està dividida en quatre àmbits (els oficis de la fusta, l’obrador tradicional, la mecanització i la reflexió sobre les causes de la decadència de l’ofici i les vies de conservació vinculades a l’art i l’oci.
El divendres 15 de setembre s’inaugurarà a les instal·lacions del museu, l’exposició «Aigua i Dona» amb panells que relacionen la riquesa dels pous d’aigua torrentitos. El reg mil·lenari, el transvasament Xúquer-Vinalopó -que compleix 20 anys, el Tribunal de les Aigües … I molts més conceptes que tenen als eixos temàtics de la mostra -aigua i dona- com a eixos vertebradors de la mostra. Dilluns 18 s’inaugurarà el projecte interasociactivo «Blasco Ibáñez, 150 anys de Literatura i Agricultura» i el dimecres 20 una mostra dedicada al Tribunal de les Aigües, entre moltes altres activitats, com col·loquis, conferències i actuacions que tindran lloc a la seu museística comarcal.
El Museu Comarcal de l’Horta Sud Josep Ferrís March està treballant amb un pressupost general de l’organisme per a l’exercici 2017 que ascendeix a 112.569 euros, tant en despeses com en ingressos. D’aquesta quantitat, la Mancomunitat Intermunicipal de l’Horta Sud aporta 82.176 euros (75%), l’Ajuntament de Torrent 10.956 euros (10%), Caixa Rural de Torrent 10.956 euros (10%) i la Fundació Caixa Torrent 5.478 euros ( 5%).
És un centre de conservació, difusió, investigació i exposició del patrimoni cultural de la comarca, implicat en la dinamització social i cultural del seu territori, en base a aquells elements que històricament han definit la personalitat de la comarca i constitueixen els seus senyals d’identitat. El museu es troba instal·lat en ca l’Estudiant de Boqueta, una antiga casa de llauradors construïda durant la primera dècada del segle XX. La visita a l’exposició permanent ens permet conèixer les formes de vida d’una família de la comarca que, com era freqüent dins el context de la societat preindustrial, en la majoria dels casos obtenia els seus recursos del treball de la terra. La visita es pot completar amb altres activitats que periòdicament ofereix el museu relacionades amb un coneixement directe del territori i d’alguns aspectes més concrets que aprofundeixen sobre els continguts de l’exposició permanent. Està considerat com un «museu comunitari». El terme descriu un espai museístic que engloba certs valors en comú de la identitat local, incloent a més la participació de la comunitat local en la concepció i disseny dels fons del museu, sigui de gestió privada o pública. El projecte internacional EU-LAC Museums, promogut per la Unió Europea, pretén posar en valor i visibilitzar experiències de museus comunitaris singulars a Europa, Amèrica Llatina i països del Carib. Es tracta de museus que realcen valors identitaris originals on els propis veïns del municipi col·laboren o realitzen aportacions que s’acaben integrant en les activitats del museu local. Dos museus de l’Horta estan integrats a la xarxa internacional de museus comunitaris EU-LAC Museum, el Museu Comarcal de l’Horta Sud Josep Ferrís March i el Museu del Margalló d’Aldaia (MUPA).