Naix l’associacio tradicional vela llatina Albufera-Silla
Emili Alba. President de l’Associació tradicional de vela llatina de l’Albufera en seu al port de Silla.
Pels valencians i valencianes en general, és coneguda l’Albufera de València. No és dir poc, però encara més és saber que tenim vora 50 pobles principals que l’envolten, dins de la comarca de l’Horta. Al bell mig, d’aquesta comarca l’Albufera conté un port magnífica a la vora oest, el port tradicional de Silla. Ací la nostra entitat de recent fundació, naix d’un grup de persones relacionades amb la vela llatina tradicional, herència de pares a fills o per coneixença posterior, que motivades pel respecte a les formes històriques tradicionals, en el marc del Parc Natural de l’Albufera i en l’estima pel medi natural, volen enfortir els caràcters d’aquesta activitat tan integrada en els pobles del voltant del llac i en la memòria dels valencians i valencianes.
La nostra entitat de recent creació, fills i filles del poble i amb històriques i arrelades persones a tot allò que supose la cultura i les tradicions valencianes com a llegat per que la gent jove s’hi trobe tot millor de com ho reberem.
Ara bé, no són tan conegudes les activitats de pesca i navegació a vela llatina tradicional. La imatge onírica en els quadres de Sorolla, de barques i veles al vent, a la mar i les estampes dels pescadors i pescadores, les seues activitats a les platges valencianes. Les expressions d’artistes contemporanis com Joaquim Mitxavila o de Francesc Jarque i tants altres que sí les tenim a la nostra memòria fotogràfica. Sense eixe treball i esforç i sumant eixos projectes, tindríem més difícil l’èxit i continuitat que totes i tots busquem en compartir i oferir el millor de nosaltres, pel nostre poble.
Parlar de la vela llatina, és conèixer un referent que ara fa 5 anys va ser reconegut per la Conselleria de Cultura com a BIC, bé d’interés cultural. Que es produeix, a l’Albufera, i que enguany també se celebra el 35 aniversari com a primer parc natural dels valencians.
No és circumstancial per tant, que en renovats esforços, aquest grup d’amigues i amics, que estimen el poble de Silla i que aprecien els valors dels oficis i de les activitats humanes en respecte en un medi natural singular com les nostres marjals, llacunes i zones humides, més que mai en perill, per tant a conservar i transmetre a les futures generacions en condicions millors de les que s’hi trobarem.
Si repassem el logo que identifica l’entitat, es veu clarament l’embarcació autòctona albuferenca i en una estampa navegant com s’anomena a la valenciana, que en cap altre indret del món, podrem apreciar i que s’ha convertit en tret singular d’esta associació Tradicional de Vela llatina a l’albufera. Dibuix artístic del soci Joan Rosaleny sobre una estampa fotogràfica d’Emili Alba, de la barca Célia patronetjada per l’estimat i referent de molts tio Tassio, que fins el final estigué en la «maneta» del timó de la seua barca.
Tot ha estat possible, perque des de finals de 2019 i en el llarg trànsit de 2020, més de 40 persones, s’han vist motivades en l’objectiu de no deixar perdre aquests valors i en el ben entés generós i altruista d’aportar el seu esforç i il.lusions en favor dels qui vullguen acostar-se a conèixer de prop aquests mons que conviden a participar i gaudir.
Agraïr de bon tros, a les persones que com sempre han estat al costat d’aquestes iniciatives, i de les entitats i empreses que amb no pocs esforços també hi col.laboren, per a que aquestes iniciatives siguen possibles.
El programa tradicional s’inicia amb una reunió de patrons al bell mig del port tradicional de Silla. On s’estudia les característiques de l’oratge i l’adequada previsió per al desenvolupament de l’eixida lliure, a partir de la zona de la mata de Rei i que te lloc al ple migdia (12 hores), no sense abans fer una curt recés, per a esmorzar en germanor i una vegada arborades i aparellades les barques degudament, queden a punt per a les maniobres que corresponguen en les vicisituts de la navegació a la valenciana i albuferenca.
S’acolliran una trentena d’embarcacions de les quaranta-set convocades, dels diferents ports i associacions de l’Albufera, i en hora d’arribada al port de Silla, sobre les 14’30 hores. A qui agraïm el desinteressat esfoç i suport.
El trajecte pot ser apreciat a llarga distància, des de les vores del llac i especialment des de la gola del Pujol.
Acabarà la jornada amb un refrigeri en les normes habituals de prevenció pel Covid, i amb el compliment de les mesures sanitàries que reiterada i puntualment s’informen.
D’entre les embarcacions tradicionals censades a l’associació, en les diferents tipologies de barquets i barques, destaquem: Peregrina, la Romera, Alba, Trobada, Samborineta, Cèlia, Amparo i Maria, la Marieta, Campanera, Albufera Parc, Calypso, Guerro, Maria José,Titanic, Yanet, la Perduda i la Selma.
Així com les seues respectives tripulacions, composades per un mínim de 2 o 3 persones, en les qualitats de patrons, remitgers i acompanyants.
OBJECTIUS.
El 2 de març de 2021 al port de Silla, es va signar l’acta de la Junta Fundacional de l’entitat, composada por 11 dones i homes en respecte de la paritat i presidida per Emilio Alba Benaches.
En registre d’entrada telemàtic de la Generalitat Valenciana del 8 de març de 2021, estatuts i resta de certificacions procedents.
–Per preservar el patrimoni històric, cultural i estètic constituit per les embarcacions tradicionals autòctones a vela llatina de l’albufera.
–Recuperació i promoció de les barques i la seua forma de navegació.
–Respecte en el seu propi medi natural i de treball.
–Per la transmissió oral i en valencià dels coneixements de navegació i pesca en el llac i la seua tradició històrica, com recomana el BIC, Bé d’interés cultural.
ACTIVITATS
–Tallers de divulgació.
–Matinals de navegació, en eixides lliures, exides de memorials com el del proper 31 de juliol de 2021.
–Eixides cada dissabte en els messos habituals de llavorar.
–Catalogació i documentació mitjançant fitxes i inventari, d’aparells, veles i barques.
–Tallers mediambientals, de tot tipus.
Totes i aquelles i aquells que vulgueu conèixer de prop la «tradicional vela llatina», ara teniu l’oportunitat contacteu, amb nosaltres, no importa edat ni condició, l’estima per la natura i les nostres tradicions ens uneix.
Un sistema organitzatiu democràtic, obert, transparent, eficaç i en respecte a la manera consuetudinària característica de les nostres terres.
Estem a la disposició de la societat valenciana i les seues institucions al tauler d’avisos de l’entitat al port de Silla i al correu velallatinatradicionalsilla@gmail.com sou totes i tots benvinguts.
Imatges : Emili Alba i David Selma.