Presentació a Paiporta del llibre ‘Dones plenes de somnis’, sobre la història de la ‘Residencia de Señoritas’ republicana

El Museu de la Rajoleria de Paiporta va acollir aquest dilluns la presentació de ‘Dones plenes de somnis’, el llibre editat per la Regidoria d’Igualtat que recull la investigació de Cristina Escrivá sobre el grup femení de la residència d’estudiants situada a Paiporta entre els anys 1937 i 1939. A iniciativa d’aquesta àrea de l’Ajuntament de Paiporta, la investigadora ha realitzat un exhaustiu treball on es contextualitza històricament el trasllat de la residència a terres valencianes, i es posa de relleu la importància del seu paper pioner en l’educació en igualtat i l’empoderament de les dones, avanços truncats després per la victòria del franquisme en la Guerra Civil.

A la presentació del llibre assistiren l’alcaldessa de Paiporta, Isabel Martín, la regidora d’Igualtat, Maribel Albalat, l’autora del treball, Cristina Escrivá, així com altres membres de l’equip de govern. També estigueren presents veïnes i veïns de Paiporta que varen tindre relació amb la residència d’estudiants, i que han prestat el seu testimoni en un vídeo que es va projectar durant l’acte.

La Residencia de Señoritas es va traslladar a Paiporta després del setge de les tropes franquistes sobre Madrid, al 1937, i va quedar establerta a la localitat fins al 1939. Tal i com ha indagat Cristina Escrivá, l’educació que s’oferia a les dones en aquella institució fou en clau obrera en aquells últims anys. A diferència del que havia succeït en els temps del grup femení a Madrid, a l’Hort de Les Palmes s’hi instal·laren dones d’extracció obrera, arribades de fàbriques i tallers, a les quals se’ls oferia la possibilitat d’estudiar en un ambient culturalment enriquidor. Totes elles comptaven amb beques de l’Estat.

Escrivá identifica en la seua investigació, editada per l’Ajuntament de Paiporta i a disposició de tota la ciutadania, a totes i cadascuna de les alumnes i professores del grup femení, i conta la història de la institució, el per què del seu trasllat a Paiporta, la moderna i avançada metodologia educativa emprada, i com tot allò es va tallar d’arrel amb l’arribada del franquisme, període en què la dona va quedar subjugada a la voluntat de l’home i on la residència encarnava l’antítesi del model educatiu imposat pel govern feixista.

La presentació d’aquest llibre s’insereix en les activitats organitzades per la Regidoria d’Igualtat amb motiu de la celebració del 8 de Març, Dia de la Dona, i que continuaran aquest dijous amb la lectura d’un manifest a l’esplanada de l’Ajuntament de Paiporta. Divendres està programat un taller de boixets i patchwork al Museu de la Rajoleria, i el lliurament dels Premis Carolina Planells de narrativa curta contra la violència de gènere, acte que estarà amenitzat per l’espectacle ‘Mujeres bolero’, a l’Auditori Municipal.

Comentarios: 0

Su dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *