Quart de Poblet va lliurar el divendres els premis Isabel de Villena

L’Ajuntament de Quart de Poblet va lliurar divendres a la nit els VII Premis Isabel de Villena, que reconeixen la lluita de persones i entitats de dins i fora del municipi per la consecució de la igualtat real i efectiva entre dones i homes. A l’acte van assistir l’alcaldessa, Carmen Martínez, la regidora d’Igualtat, Cristina Mora, i la directora general de l’Institut Valencià de la Dona i per la Igualtat de Gènere, Anaïs Menguzzato, així com altres representants de la corporació general i de les associacions de dones del municipi.
En la modalitat corresponent a la Comunitat Valenciana, el guardó va recaure en el Banc del Temps de Quart de Poblet, gestionat per dones voluntàries a través d’un conveni amb l’associació juvenil local Impuls. El van arreplegar, de mans d’Anaïs Menguzzato, les dones que s’han encarregat de coordinar-lo en els seus quatre anys d’existència: Amparo Castellá, Vicenta Mateo, Victoria Belenguer i Ramoni Marín, així com Juan Manuel Costa, d’Impuls.
El Banc del Temps té com a objectiu crear una xarxa social d’intercanvis de temps i serveis entre les dones de la localitat, fomentant l’oportunitat de conèixer-se i confiar les unes en les altres per a resoldre les necessitats de la vida diària. Cadascuna ofereix el que pot donar (classes de valencià, per exemple) i sol·licita a canvi el que necessita (algú que l’acompanye per a fer-se unes proves mèdiques). Es tracta de canviar el “tu em necesites” per el “ens necessitem mutuamente”.

 

Des dels seus començaments, compta amb un centenar de sòcies i s’han realitzat nombrosos intercanvis i projectes. Ha rebut el premi al Compromís Ciutadà de l’Associació Artic i ha sigut seleccionat per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies com a Bona Pràctica Municipal.
En la seua intervenció, la directora general va destacar, precisament, que les dones no solament s’enfronten a desigualtats marcades amb els homes quant a salaris o a l’accés a llocs directius, sinó també quant al temps que disposen per a elles, per la qual cosa va lloar una iniciativa com aquest banc, en el qual no importa el poder adquisitiu, ja que el que s’intercanvia és temps, no diners.
En la modalitat corresponent a l’àmbit nacional o internacional es va premiar a la “Tertulia Feminista Les Comadres de Gijón” i a “Mujeres por la Igualdad de Barredos”. Ambdues són organitzacions feministes d’Astúries que han treballat a escala local durant dècades per la llibertat de les dones. El rebuig rotund a una retrocés de més de 30 anys en la llibertat de decisió de les dones, que suposava la reforma de la llei de l’avortament pretesa per l’ex ministre Alberto Ruiz Gallardón, les va fer arrancar el Tren de la Llibertat, una marxa que va portar a Madrid l’1 de febrer de 2014 a milers i milers de dones per a exigir que no es modificara la vigent Llei de Salut Sexual i Reproductiva i de la Interrupció Voluntària de l’Embaràs. A la iniciativa es van sumar també dones de França, Itàlia, Regne Unit, Bèlgica i Equador. Van aconseguir que el projecte de Gallardón no arribara a la seua destinació.

L’alcaldessa de Quart de Poblet, Carmen Martínez, va lliurar el premi a Aída Fuentes i Mª Coronació Argüelles, en representació de la “Tertulia Feminista Les Comadres de Gijón” i de “Mujeres por la Igualdad de Barredos”, respectivament.

Martínez va subratllar, referint-se a les tres entitats premiades: “Aquests  exemples ens demostren que cal seguir avant, sense pausa, per aconseguir la igualtat real i efectiva. No podem permetre que se seguisca retallant en aquesta matèria, que tinguem una legislació exemplar i no s’aplique, que la violència de gènere no estiga en l’agenda de prioritats del Govern Central, malgrat la brutalitat amb que ens sacseja. 59 dones, xiquetes i xiquets assassinats ja en el que va d’any en el nostre país. És intolerable, cal acabar amb aquest alifac d’una vegada per sempre”.

Comentarios: 0

Su dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *