Onze pobles de l’Horta ja s’han adherit al Pla Viu

Fa un parell de mesos la Generalitat Valenciana va presentar el pla de vivenda ‘Viu Comunitat Valenciana’ l’objectiu del qual és impulsar la promoció de 10.000 vivendes de protecció pública en esta legislatura mitjançant la mobilització de sòl públic disponible i la col·laboració públic-privada.

Segons ha facilitat la Generalitat Valenciana ja s’han adherit de la comarca al pla: Albalat dels Sorells, Alcàsser, Massalfassar, Meliana, Museros, Tavernes Blanques, Rafelbunyol, Torrent, Massanassa, Massamagrell i Puçol.

Sebastián Fernández, secretari autonòmic de Vivenda va explicar respecte a la situació de la problemàtica actual per accedir a llogar o comprar una vivenda, que “des del 2015 i fins a 2023 el preu de la vivenda de lloguer ha pujat un 45% i el preu de compra un 90%. Un greu problema al qual des de la Generalitat tenim el compromís de donar una resposta contundent i ràpida, afavorint l’accés a la vivenda”.

Fernández va detallar en la reunió celebrada a maig a Puçol, quals eren els passos a seguir per a formar part del pla; “una primera adhesió dels Ajuntaments mitjançant aprovació en el ple municipal. Després des de l’administració autonòmica se sol·licitarà informació sobre els sòls disponibles per a fer vivenda pública i farà un estudi de viabilitat. Passat eixe tràmit es firmarà el conveni”.
Per als Ajuntaments el procés no suposa gasto excepte la cessió del sòl. Una constructora farà l’obra a canvi de poder vendre un percentatge de pisos de manera individual i la resta passaran a formar part del parc de vivenda pública.

Eixos

El Pla ‘Viu Comunitat Valenciana’ s’estructura entorn de 3 eixos: seguretat jurídica, cooperació administrativa i col·laboració públic-privada. En el primer eix s’emmarquen iniciatives legislatives que ja s’han posat en marxa com la modificació del Decret 80/2023 de 26 de maig, pel qual s’aproven les normes de disseny i qualitat en edificis de vivenda i la reforma del Decret 68/2023, de 12 de maig, pel qual s’aprova el Reglament de vivenda de protecció pública i règim jurídic del patrimoni públic de vivenda i sòl de la Generalitat. També s’han avançat ja altres modificacions normatives com la reforma de la LOTUP per a l’agilitació administrativa de llicències d’obres.

En l’eix de col·laboració interadministrativa, a més del conveni firmat entre la Generalitat Valenciana i la FVMP, ja s’ha realitzat un estudi a través de l’Institut Valencià de l’Edificació de sòl públic disponible de titularitat dels ajuntaments de més de 10.000 habitants amb els quals podrien construir-se més de 9.200 vivendes, 562 a la província de Castelló, 6.200 a la província de València i 2.466 a la província d’Alacant. A més, es posarà a la disposició del Pla Viu el sòl de titularitat de la Generalitat a través de l’Entitat Valenciana de Vivenda i Sòl (EVHA) així com els solars per a vivenda de protecció pública de titularitat privada pendents de desenvolupar que podran albergar més de 4.000 vivendes.

En l’eix de col·laboració públic-privada, el Pla contempla el concurs de drets de superfície o concessió administrativa destinat a desenvolupar pel sector privat promocions per a lloguer assequible per un període determinat. També es preveu les permutes de sòl/immobles que permeten concursos per a promoció de vivenda protegida sobre sòl públic i el lliurament a l’Administració de vivendes per a fins socials, entre altres.

Execució

El Pla Viu Comunitat Valenciana estipula un parc de 1.101 vivendes mitjançant concurs dret de superfície finançats amb fons europeus i capital privat destinades a lloguer assequible en el període 2024-2026.
També registra 360 immobles del projecte Caserna Enginyers de València per a lloguer assequible a desenvolupar entre 2024-2026 i finançament de fons europeus i privats. En este període de temps, també està previst l’execució de 685 vivendes mitjançant dret de superfícies o la rehabilitació este any de 184 immobles en l’edifici de La Torre de València.

De la mateixa manera, a través de les actuacions desenvolupades en el marc del Pla Viu, es rehabilitaran durant 2024-2027, 600 vivendes per a lloguer social amb fons del pla estatal, europeus, Generalitat i ajuntaments.

D’altra banda, durant esta legislatura es crearan 6.000 vivendes mitjançant la modalitat de permuta, dret de superfícies o concessió administrativa sobre sòl públic destinades a lloguer, lloguer amb opció a compra o compra a preu VPE que seran construïdes amb finançament privat. Igualment, es desenvoluparan 1.100 vivendes resultants de permutes a canvi d’obra sobre sòl públic.