Organitzacions socials especialitzades en Pobresa Energètica reclamen al Govern mesures que donen major cobertura a les llars afectades per la DANA
Les organitzacions especialitzadas en pobresa energètica Aeioluz. Cooperativa de serveis energàtics CyC, Intiam Ruai, Asociación Socaire, Traza Consultoría, Amigos de la Tierra, Plataforma por un Nuevo Modelo Energético, Asociación Ecoserveis, Asociación Ecoserveis, Energía Bonita, Ecodes, Red Agua Pública, Alianza contra la Pobreza Energética, Enginyeria Sense Fronteres, Ecooo Energía Ciudadana S. Coop, Greenpeace España, Fundació Comunitària Horta Sud, Consejo General del Trabajo Social, Col·legi Oficial de Treball Social de València, Col·legi Oficial de Treball Social de València, La Corriente, Sdad. Coop., i Mercado Social de Madrid s’han unit per a sol·licitar al Govern d’Espanya una mesures que siguen d’aplicació immediata a llars afectades per la DANA 2024 i que formen part d’un protocol d’actuació establit davant situacions d’emergència que protegisquen les llars en el curt, mitjà i llarg termini.
Estes propostes han sigut ja remeses als Ministeris de Transició Ecològica i Repte Demogràfic i al Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 en data 24 de novembre de 2024, sense que estes entitats hagen rebut, hui dia, cap comunicació al respecte.
Les mesures sol·licitades són:
1. La possibilitat d’accedir al bo social elèctric en la modalitat de consumidor vulnerable
sever, per a tots els consumidors domèstics de les localitats declarades zones afectades
greument per la DANA o, si és el cas, consumidors l’activitat econòmica principal dels quals
es veja afectada pels danys en estes zones.
2. L’extensió d’esta consideració de consumidor vulnerable sever a persones que, sense ser
titulars del contracte de subministraments, puguen acreditar que tenen contracte de
lloguer i/o residixen en una vivenda afectada per la DANA, la qual cosa comportarà el canvi
automàtic de titularitat dels contractes de subministraments a nom del sol·licitant.
3. L’accés al pagament del Bo Social Tèrmic corresponent a 2024 per a tot aquell que haja
sigut acollit a esta consideració d’afectat per DANA i siga perceptor del Bo Social elèctric,
encara que la seua entrada en vigor es produïsca amb posterioritat al 31 de desembre de
2024.
4. L’impuls de mesures paral·leles de suport a les comercialitzadores elèctriques de
caràcter cooperatiu de la zona afectada amb l’objectiu que l’extensió del bo social abans
sol·licitada no pose en risc la continuïtat de la seua activitat, i puguen oferir una tarifa
suficientment competitiva per a garantir el millor servici possible als seus usuaris afectats.
5. La creació d’un canal senzill i directe amb les comercialitzadores de referència, i
cooperatives de la zona afectada, per a tramitar directament estes ajudes (correu electrònic
i telèfon específic). Buscant la fórmula més senzilla possible, unificant procediments com
s’ha fet en les ajudes estatals que inclouen una declaració responsable.
6. La prolongació d’estes mesures fins al 31 de desembre de 2025, de manera anàloga a la
resta d’ajudes impulsades pel Govern en el Reial decret llei 6/2024, de 5 de novembre, pel
qual s’adopten mesures urgents de resposta davant els danys causats per la Depressió
Aïllada en Nivells Alts (DANA) en diferents municipis.
Inundacions 2024
Després de més d’un mes i mig dels esdeveniments esdevinguts per la DANA del passat 29 d’octubre de 2024, les conseqüències del qual tots coneixem i que aconseguix a diverses comunitats autònomes de l’estat espanyol, el Govern va publicar un Reial decret llei 7/2024, d’11 de novembre, pel qual s’adopten mesures urgents per a l’impuls del Pla de resposta immediata, reconstrucció i rellançament enfront dels danys causats per la Depressió
Aïllada en Nivells Alts (DANA) en diferents municipis entre el 28 d’octubre i el 4 de novembre de 2024. En ell es proposen mesures de protecció contra el tall de subministraments, la flexibilització i suspensió temporal de contractes de llum i gas afectats i l’ajornament de factures. Totes estes mesures són necessàries per a fer front a la situació d’emergència en la qual s’ha vist paralitzada l’activitat econòmica i sobretot, en el qual s’han vist afectats un bon nombre de vivendes que han quedat inhabitables, la qual cosa ha obligat al desallotjament de moltes famílies de les seues llars sense una perspectiva clara de quan podran tornar a elles.
Les organitzacions especialitzades en actuacions contra la Pobresa Energètica estimen que estes mesures són insuficients per a afrontar la reconstrucció i rellançament del teixit social i productiu i són necessàries mesures en el mitjà termini que garantisquen poder fer front al gasto energètic necessari per a restablir la vida dels municipis.
Sense estes mesures complementàries, el nombre de persones que es trobaran en situació de Vulnerabilitat i Pobresa Energètica creixerà de manera considerable amb les conseqüències per a la salut física, mental i deterioració social que coneixem i que amb major intensitat afecten els grups poblacionals més vulnerables (llars amb menors, llars de persones majors de 65 anys i població migrant).
Conscients que estes situacions d’emergència es continuaran produint cada vegada amb més freqüència i aprenent d’esdeveniments extrems anteriors (COVID-19, terratrémol de Lorca, volcà de la Palma, onada de fred Filomena…), proposen una sèrie de mesures d’aplicació directa davant situacions d’emergència complementàries a les plantejades en el Reial decret llei 7/2024 que en este moment.
Les mesures sol·licitades han sigut presentades al Govern sense menyscapte de la consideració que la solució més adequada, reclamada per part de moltes de les organitzacions socials sotasignades que treballem dia a dia per a l’erradicació de la pobresa energètica, passa per l’automatització de l’accés al Bo Social, ja que l’actual sistema d’accés té greus mancances tal com reflectix un informe de EsadeEcPol i Oxfam Intermón, de Setembre de 2024 en el qual es denuncia que quasi 8 de cada 10 beneficiaris potencials no rep el bo social. Les entitats entenen que estes mesures d’urgència que proposen no haurien de perjudicar xicotetes comercialitzadores en la seua majoria cooperatives elèctriques de la zona afectada.
Entitats signants:
• Aeioluz. Cooperativa de servicios energéticos CyC
• Intiam Ruai
• Asociación Socaire
• Traza Consultoría SLL
• Amigos de la Tierra
• Plataforma por un Nuevo Modelo Energético
• Asociación Ecoserveis
• Asociación Ecoserveis
• Energía Bonita
• Ecodes
• Red Agua Pública
• Alianza contra la Pobreza Energética
• Enginyeria Sense Fronteres
• Ecooo Energía Ciudadana S. Coop
• Greenpeace España
• Fundació Comunitària Horta Sud
• Consejo General del Trabajo Social
• Col·legi Oficial de Treball Social de València
• La Corriente, Sdad. Coop.
• Mercado Social de Madrid