Paiporta aprova un pressupost de 18,5 milions centrat en les polítiques socials, la reactivació econòmica i la lluita contra el canvi climàtic
El ple de Paiporta ha aprovat aquest dijous el pressupost municipal per a 2022. Els comptes augmenten un 5,75% respecte l’any anterior i superen els 18,5 milions d’euros, la xifra més elevada de la història. El regidor d’Hisenda i Administració General, Pep Val, ha defensat els comptes en nom de l’equip de govern, i ha sustentat el projecte en tres pilars fonamentals que guiaran l’acció municipal enguany: Les polítiques socials, la reactivació econòmica i la lluita contra el canvi climàtic.
El pressupost ha comptat amb els vots favorables dels grups de l’equip de govern (Compromís i PSPV-PSOE), i en contra dels grups de l’oposició, formada per PP i Cuidadanos.
L’alcaldessa de Paiporta, Maribel Albalat, ha explicat que «El pressupost que hem aprovat és el més alt de la història de Paiporta. És un pressupost molt equilibrat, incrementat gràcies a les aportacions d’altres administracions públiques i sense haver apujat impostos. Hem pogut dotar econòmicament nous projectes i propostes que aquest 2022 seran una realitat. Especial menció mereix l’increment en Innovació, àrea molt transversal i important respecte al funcionament de l’Ajuntament, que augment un 95% respecte a l’any passat i que posarà al nostre Ajuntament al capdavant de les administracions locals, agilitzant i facilitant l’atenció ciutadana».
Per la seua banda, el regidor d’Hisenda, Pep Val, ha afirmat que «aquest és un pressupost històric per la quantia de recursos, però també pel moment en què arriba, i que pensem que fa front als tres grans reptes que, com a administració pública, tenim per davant: L’aposta per polítiques de justícia social en l’època post-pandèmia, l’impuls al creixement econòmic per a eixir amb més força de la situació i la lluita contra el canvi climàtic com element transversal irrenunciable en totes les polítiques municipals».
Els tres pilars que sustenten el pressupost municipal de Paiporta tenen la seua translació a xifres. En l’apartat de polítiques socials, destaca l’augment en la partida de Benestar Social, d’un 13,6% respecte de 2021, i arriba als 543.000 euros, el que suposa un 86% més que en l’exercici 2020.
La pujada es reflectirà en més programes d’assistència, ajuda a domicili municipal, assessoria en habitatge, lluita contra la pobresa energètica i l’ampliació dels programes per a l’envelliment actiu, entre d’altres.
També en el capítol de protecció social, la Regidoria d’Educació incrementa el seu pressupost en 22.300 euros, un 6,3% més que l’any anterior, amb una aposta per la millora en el funcionament i les condicions dels centres i també un increment important en les subvencions al transport per a joves, que creixen un 80%.
Les polítiques d’igualtat també rebran un impuls definitiu en aquest exercici 2022, ja que la partida puja un 40% i arriba fins als 73.000 euros, que permetran organitzar encara més activitats i programes de lluita contra la violència masclista i de promoció de la igualtat.
D’altra banda, la Regidoria de Joventut veu incrementada la seua partida un 64,3% per a poder realitzar més activitats dirigides a joves, un dels sectors més castigats per la pandèmia, i la Regidoria de Cultura i Festes també augmenta el seu pressupost en un 39,6% i arriba als 169.000 euros.
En el capítol de la reactivació econòmica, el pressupost per a polítiques de dinamització del comerç local i foment de l’ocupació augmenten un 26,3%, mentre que l’aposta per l’administració electrònica en la Regidoria d’Innovació i Atenció Ciutadana s’incrementa un 38% i arriba fins als 97.000 euros.
L’empresa pública de serveis ESPAI rebrà 2,5 milions d’euros que es destinaran en bona part a la contractació de més personal i d’augment de les jornades de treballadores i treballadors que estan en jornades parcials.
La lluita contra el canvi climàtic és l’altre pilar fonamental del pressupost municipal de Paiporta per a 2022. Així, la Regidoria d’Urbanisme, Medi Ambient i sostenibilitat veu créixer el seu pressupost un 8,3%, pujada que és encara més notable si es té en compte l’estalvi del 12,3% gràcies al nou contracte de recollida de Residus Sòlids Urbans que va entrar en vigor al mes de novembre.
Altres aspectes a destacar dels comptes municipals són el manteniment del deute a zero, fita aconseguida l’any 2017 i que no ha variat des d’aleshores, i la congelació des de 2015 de tots els impostos, tributs i taxes municipals. L’Ajuntament, a més, paga a proveïdors en menys de 10 dies.
En el capítol d’inversions, l’augment del pressupostés del 49%, el que eleva la xifra fins als 594.000 euros, amb actuacions destacades com la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques en edificis municipals, l’aplicació del Pla de l’Arbrat i el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible i el Pla d’Accessibilitat amb el rebaix de voreres i l’asfaltat de carrers.