Paiporta aprova un pressupost expansiu adaptat a la lluita contra la pandèmia que augmenta un 32,7% la despesa social
El ple de Paiporta ha aprovat aquest dijous el pressupost municipal per a 2021, el més alt de la història de la la localitat, que augmenta un 10% i passa dels 15,9 milions de 2020 als 17,5 milions d’enguany. Els comptes han tingut el suport de l’equip de govern, format per Compromís i PSPV-PSOE, i Ciudadanos, mentre que el PP ha votat en contra.
Amb aquests comptes expansius, el govern municipal s’ha marcat els objectius de fer front a la difícil situació econòmica derivada de la pandèmia, rescatar persones i negocis locals essencials per a l’economia paiportina, lluitar contra el canvi climàtic i per la igualtat, i continuar millorant i augmentant el patrimoni públic i els serveis a la ciutadania.
Per àrees, la que més incrementa el seu pressupost és la Benestar Social, Sanitat i Salut Pública, que creix un 39% amb forts increments en subvencions i ajudes d’emergència, que passen de 416.405 euros de 2020 als 597.810 d’enguany, el que suposa un creixement del 30,3%. També pugen salut pública (37%) i activitats per a persones majors (48,7%).
En una mirada global de tota la despesa social de l’Ajuntament, l’increment és del 32,7%, on s’inclouen també noves contractacions, programes, la inclusió del Servei d’Ajuda a Domicili (SAD) de les persones en situació de dependència o la dotació amb més recursos per al Consell de Salut, òrgan fonamental donada la situació de pandèmia.
Altres àrees que destaquen per l’increment de les seues partides són Igualtat, amb un 32% i la incorporació de més personal i polítiques contra la violència de gènere, Modernització, que augment un 19% per l’esforç d’adaptació a la nova realitat de treball telemàtic, o Joventut, que també incorporarà a un nou treballador o treballadora i incrementa el global de l’àrea un 15% i sols en programació per a joves un 44%.
Pressupost «històric i expansiu»
L’alcaldessa de Paiporta i regidora d’Hisenda i Administració General, Isabel Martín, ha explicat que «es tracta d’un pressupost històric, el més social de la història del nostre poble, i que és així perquè s’adapta a la realitat que vivim des de fa un any». Durant el ple, la dirigent ha agraït el suport de l’equip de govern, de les treballadores i treballadors de l’àrea i també de Ciudadanos, pel vot a favor.
Per a la vicealcaldessa, regidora de Cultura i portaveu del Grup Socialista, Maribel Albalat, «són uns pressupostos COVID, perquè naixen amb un esperit d’adaptar-se a les necessitats que ens plantegen les circumstàncies actuals. Però, sobretot, són uns pressupostos per al benestar de les persones». Albalat ha agraït «l’actitud de les associacions festeres, col·laborant en diferents esdeveniments o cedint les seus per a necessitats sanitàries, i ens comprometem a tornar-los tota eixa ajuda».
El regidor d’Urbanisme i portaveu de Compromís, Pep Val, ha afegit que «el pressupost de 2021 plasma en xifres una idea de poble a llarg termini, més solidari, més respectuós amb el medi ambient i amb més serveis, sense deixar de banda les inversions en infraestructures esportives i educatives».
Altres àrees que també s’incrementen són Economia, Ocupació i Comerç, amb un creixement del 10% per a una major dinamització comercial dels negocis locals i el mercat, a més d’augmentar l’oferta de cursos de formació per a millorar l’ocupabilitat i reconstruir el mercat laboral local.
També creix Urbanisme, Medi Ambient i Sostenibilitat, que continuarà amb la ferma aposta de promoció de polítiques decidides contra el canvi climàtic amb un 6% més de fons, el mateix percentatge que augmenta la partida d’Educació, creixement que es destinarà, en part, a l’acompanyament en l’entrada i eixida de l’alumnat dels centres donada la situació actual.
ESPAI, noves inversions i subvencions
L’aportació de l’Ajuntament a l’empresa de serveis municipal ESPAI puja un 22% (572.761 euros), dels 2 milions de 2020 als 2,5 d’enguany. Aquesta pujada està motivada per l’increment en personal i materials per a millorar les tasques de neteja i desinfecció del poble, i també especialment de les escoles i centres educatius.
A més, el pressupost de 2021 també contempla un increment del capítol d’inversions de 255.000 a 400.000 euros, i noves subvencions, com són les destinades al transport públic per a estudiants (25.000 euros), ajudes a l’escolarització en escoletes infantils (31.000 euros) o per eliminació de barreres arquitectòniques en edificis.
Hi ha, a més, una pujada del 100% en la subvenció a Creu Roja i a les AMPAs, així com una aposta per la consolidació d’InterAMPA amb l’augment de la subvenció de 1.000 a 5.000 euros. Les dos entitats musicals locals també veuran incrementada la seua subvenció dels 24.800 als 27.000 euros, amb la finalitat que puguen fer front amb millors garanties a la pandèmia, que també els ha afectat.