Paiporta bolca en la joventut les activitats del 25N, dia per l’eradicació de la violència contra les dones
La regidoria d’Igualtat de Paiporta ha preparat activitats centrades en la joventut i els més menuts i menudes de cara a la celebració del 25N, dia per l’eradicació de la violència contra les dones. A través de la regidoria de Benestar Social, i en coordinació amb l’àrea d’Educació, s’ha proposat a les escoles i instituts de la localitat tallers i obres de teatre que incideixen en la prevenció d’aquesta violència masclista. En un cas, el de l’alumnat de 5 anys i primer de Primària, abans de que aparega; i en altre, el de les activitats enfocades a tercer d’ESO, en el moment en què es comencen a detectar comportaments tendents al maltractament a les joves en les relacions personals.
A més, l’àrea de Benestar Social ha preparat per al proper divendres un acte de record de les dones assassinades en l’últim any en què se’ls retrà homenatge. A les 12.00 hores s’ha convocat a tota la ciutadania i a l’alumnat dels IES La Sénia, Andreu Alfaro i el col·legi La Inmaculada, i es llegirà un comunicat elaborat pel Consell de la Dona de Paiporta. També assistiran la regidora de Benestar Social, Maribel Albalat, i l’alcaldessa, Isabel Martín, així com altres membres de l’equip de govern i la corporació municipal.
En aquest acte, com és tradició, també es donaran a conèixer les guanyadores i guanyadors del Premi Carolina Planells contra la violència de gènere de narrativa curta, que enguany ha comptat amb la participació de 96 autors i autores, 56 per a la categoria de majors, i 36 en la secció juvenil.
Quant a les activitats per a la joventut i la infància de Paiporta, per als xiquets i xiquetes de 5 anys, el consistori ha programat el taller ‘Mi mejor juguete’, a càrrec de Marta Pereira, i que treballa sobre el concepte de la no diferenciació entre joguines per a xiques i xics, sinó en joguines per a jugar, i en que la millor joguina està en cadascú, en la seua imaginació.
En el cas de l’alumnat de primer de Primària, el taller ‘Y tú qué quieres ser’, de Marta Pereira, centrat en el trencament d’estereotips i la construcció d’una societat més tolerant, mitjançant la promoció de la igualtat. Pereira ha viatjat per tots els centres educatius d’Infantil paiportins des del passat 2 de novembre. En total, assistiran als tallers 598 xiquetes i xiquets dels sis CEIPS dela localitat.
En el cas de l’alumnat de tercer d’ESO, ja en altre moment del desenvolupament com és l’adolescència, des de la regidoria d’Igualtat s’ha programat l’assistència a l’obra de teatre-fòrum ‘Com quedem?’, de Teatre Caixó, assessorada per Cultura Crítica, amb un total de tres passes, els dies 8 de novembre i 1 de desembre. Assistiran un total de 239 joves.
En ‘Com quedem?’ s’ha posat el focus sobre com es construeixen les relacions sexo-afectives en l’adolescència, amb derivades com la pressió social, l’amor romàntic, la gelosia, el control mitjançant la tecnologia, els micro-masclismes, la violència de gènere o la desconnexió generacional amb els pares. En la tècnica del teatre-fòrum, els actors i actrius representen primer l’obra, i després es dóna la paraula al públic per a que opine i reflexione en veu alta.