Paiporta forma al personal municipal en coneixements de valencià
L’Agència de Promoció del Valencià AVIVA Paiporta ofereix a partir d’aquests dies cursos de formació per a acreditar coneixements de valencià del personal municipal. Amb aquesta iniciativa, el consistori pretén capacitar la seua plantilla, garantir els drets lingüístics de la ciutadania, i millorar l’atenció al públic.
La primera tinent d’Alcaldia, regidora d’Hisenda i responsable d’AVIVA, Isabel Martín, ha explicat que «l’obligació de l’Ajuntament és ser capaç d’atendre en valencià a aquelles persones que així ho desitgen, i tindre una cura especial amb la promoció de la llengua pròpia, que està en situació de clar desavantatge respecte del castellà en tots els àmbits d’ús».
Per això, des de 2015, amb el canvi de govern, el consistori va «posar en marxa un pla per a capacitar al personal municipal i començar a introduir el valencià en les relacions amb la ciutadania i amb altres administracions, ja que la nostra llengua es troba especialment minoritzada en àmbits com l’administratiu».
En total, s’han matriculat 31 persones en els cursos per a presentar-se als exàmens de la Junta Qualificadora de Conxeixements de Valencià (JQCV). D’elles, 6 es presentaran a l’Elemental o B1, dos al B2, 17 al Mità o C1 i 8 al Superior o C2.
La formació es realitza en horari laboral i cada treballador o treballadora optarà a un nivell en funció dels seus coneixements previs. Les classes es portaran a terme al Centre de Formació de Persones Adultes (CFPA) de Paiporta.
Quasi 300 persones formades
Des de l’any 2015, 297 treballadores i treballadors de l’Ajuntament de Paiporta han format part del pla de formació i la majoria han obtingut títol oficial acreditatiu dels seus coneixements de valencià.
Els cursos es realitzen, a més, per a afavorir el compliment del Reglament Municipal de Normalització Lingüística de l’Ajuntament, aprovat recentment per la majoria del ple municipal, i que dictamina que, en la comunicació oral, «el personal de l’Ajuntament de Paiporta procurarà usar preferentment el valencià en les relacions laborals amb qualsevol altre empleada o empleat públic, amb la resta d’administracions valencianes i en les sessions dels òrgans de govern i altres òrgans complementaris; així com amb la ciutadania».
També en la comunicació escrita, el reglament dictamina que les relacions han de ser preferentment en valencià, tant amb la ciutadania administrada com amb la resta d’entitats i administracions amb les quals té contacte l’Ajuntament.