Paiporta inicia el procés participatiu per a elaborar el pressupost municipal de 2018
L’Ajuntament de Paiporta enceta el pròxim dimarts 26 de setembre el procés d’elaboració dels pressupostos participatius per al 2018. Per primera vegada en la història de la localitat, la ciutadania podrà decidir directament quines actuacions del seu entorn són les més prioritàries o urgents, i a quines es destinarà part dels diners públics. Totes aquelles persones interessades en formar part del procés s’han d’inscriure prèviament omplint aquest formulari o dirigint-se a la primera planta de la casa consistorial. El primer taller se celebrarà el dimarts dia 26 de setembre a l’Auditori Municipal.
L’elaboració de pressupostos participatius és una iniciativa de la regidoria de Transparència, Modernització i Participació Ciutadana, i figurava entre els compromisos del govern sorgit de les eleccions de maig de 2015, format per Compromís, PSPV-PSOE i PodEU. Les decisions que se’n deriven del procés participatiu seran efectives per als comptes municipals de 2018.
«Per al govern de Paiporta, la participació ciutadana és un pilar fonamental. Per això obrim aquest procés, per a que la ciutadania comence a prendre la paraula de forma efectiva sobre on es destinen els seus diners, i per a que tinga un paper més determinant en el rumb de l’acció del govern», ha explicat la regidora de Participació Ciutadana, Encarna Signes. «Convidem i animem a tota la ciutadania a que participe en aquest procés, a que prenga la paraula i ens ajude a millorar el nostre poble», ha afegit la responsable de l’àrea.
Per a l’alcaldessa de Paiporta, Isabel Martín, «és imprescindible que la ciutadania decidisca de manera directa a quines actuacions en els seus barris volen que es destine bona part del pressupost municipal». La dirigent ha recordat altres iniciatives de participació ciutadana que s’han portat a terme durant els últims dos anys: «amb les Trobades amb l’Alcaldessa i l’equip de govern pels barris ja hem començat a treballar aquest aspecte i alguns dels projectes que hem encetat enguany han sorgit d’aquestes assemblees, com la remodelació del carrer Sant Eduard , al barri Sant Ramón, o del carrer Sant Francesc i Palleter, al barri del Secà». Martín ha animat a la ciutadania a participar en «aquest procés de democràcia directa».
Els pressupostos participatius són una forma de participació de la ciutadania al voltant de la gestió pública mitjançant la qual tots els veïns i veïnes poden prendre part en l’elaboració de propostes de millora i inversió que tindran el suport d’una part del pressupost municipal. La seua elaboració s’articularà a través de tallers que tenen com a principal objectiu la participació directa dels veïns i veïnes amb la finalitat d’establir les principals necessitats quotidianes del poble, i incloure-les en el pressupost anual del municipi tot prioritzant les més importants i realitzant un seguiment dels compromisos aconseguits. Aquestes tasques comptaran amb el suport de l’empresa Culturama, encarregada de coordinar i dinamitzar el procediment.
Un taller per a establir les bases
A la primera trobada informativa del pròxim dimarts 26 de setembre es parlarà del funcionament i programació dels tallers de pressupostos participatius, del tipus d’inversions i millores sobre les quals es podran prendre decisions, i de les metodologies participatives que s’utilitzaran, així com de la col·laboració i assessorament informatiu que es rebrà de banda de l’Ajuntament. S’iniciarà també el primer espai de diàleg per a detectar quines són les necessitats prioritàries que cal abordar per a canviar i millorar les condicions i la qualitat de vida de Paiporta.
Durant les següents sessions dels tallers, que es desenvoluparan durant els mesos d’octubre i novembre, es propiciarà el diàleg partint de les necessitats identificades durant la primera sessió, començant a dissenyar i formular per a posteriorment prioritzar quines són les propostes de millora a partir d’un treball de debat col·lectiu que fomentarà la participació, la cohesió i els vincles entre les veïnes i veïns que participen, així com la potenciació dels valors més importants de la democràcia participativa.
Els objectius d’aquests primers tallers són implicar a la ciutadania en la decisió sobre l’entorn en què es desenvolupen les seues vides, incrementant la qualitat democràtica del govern municipal i, per tant, millorar la seua gestió, el que permetrà construir en comú i decidir el que volem conjuntament per al municipi.