Paiporta obté 124.000 euros de subvenció per a desplegar el seu Pla Municipal de l’Arbrat

La Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica destaca el projecte paiportí amb la millor puntuació tècnica. Els diners es destinaran a actuacions de 2021 i 2022

La Regidoria d’Urbanisme, Medi Ambient i Sostenibilitat de Paiporta ha obtingut 124.000 euros de subvenció de la  Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica per al desplegament del seu Pla Municipal de l’Arbrat. El projecte de Paiporta ha obtingut la millor qualificació tècnica entre els  municipis que s’han presentat a aquesta línia de subvencions d’àmbit autonòmic, orientades a la lluita contra el canvi climàtic i per la sostenibilitat i l’eficiència energètica.
Per a la regidora d’Urbanisme, Marian Val, «es tracta d’un reconeixement a la bona planificació i el treball seriós que s’ha fet des de l’Ajuntament i des de l’Àrea de Medi Ambient al llarg dels últims anys, i que ha tingut com a objectiu cuidar, augmentar i millorar la massa arbòria de Paiporta» a través d’un document tècnic, el Pla de l’Arbrat, «complet, exhaustiu i ajustat a la realitat del poble».
La subvenció obtinguda de banda de la Conselleria d’Agricultura es pot destinar a actuacions ja realitzades al 2021, com és la millora dels escocells i el canvi d’arbres al carrer José Capuz, o la millora dels escocells del sector 2, i per a altres previstes per a 2022.
«Tenim un objectiu primordial, i és incrementar la massa verda als carrers i places de Paiporta, sempre des d’un punt de vista sostenible i racional; plantar arbres allà on es puga, de manera que oferisquen tots els beneficis que tenen per al confort de la ciutadania, i també per una qüestió d’estètica, d’eficiència, de sostenibilitat i de lluita contra el canvi climàtic», ha afegit la regidora, Marian Val.
El Pla Municipal de l’Arbrat de Paiporta, disponible al web paiporta.es/arbrat, traça les línies d’actuació en la gestió arbòria de Paiporta per als pròxims 25 anys. Suposa un canvi de paradigma en la gestió de l’arbrat viari i fou aprovat per unanimitat i a proposta de la Regidoria d’Urbanisme, Medi Ambient i Sostenibilitat al 2020.
El document suposa, a més, un diagnòstic exhaustiu de l’estat actual dels arbres de carrer, un anàlisi previ que aborda la situació de 1.898 unitats de 45 espècies diferents a 224 trams de 162 carrers de la localitat.

Canvi radical
Les conclusions principals són que, tot i que els carrers del poble tenen una superfície verda notable, es podrien maximitzar els beneficis que aporten els arbres amb una tria més adient d’espècies, tant per a plantar nous exemplars com per a substituir-ne els actuals, i s’ha de fer un canvi radical amb noves directrius, tant de poda com de la manera de plantar, amb escocells que garantisquen el desenvolupament normal de la planta des del principi.
Del diagnòstic inicial de l’estat dels vials, destaca la presència massiva de tarongers amargs i aligustre, espècies que requereixen de molts recursos i no aporten els beneficis que s’esperen de l’arbrat viari, com és l’ombra en èpoques de calor. El Pla preveu una substitució massiva d’aquestes espècie per altres més adaptades a les necessitats dels carrers.
Tot i això, el principal inconvenient que presenten els carrers de Paiporta són les voreres massa estretes. El text conclou que, per a augmentar la superfície verda arbòria del poble, caldrà baixar els arbres a l’altura de l’asfalt.
El pla és un document per al llarg termini, però també preveu actuacions immediates amb les noves directrius a punts concrets del poble, com són les vies d’accés per les carreteres de Benetússer, Picanya i Albal, l’avinguda Francesc Ciscar i els carrers Santa Anna, Sant Antoni i Colombicultura.