Paiporta presenta la unitat de policia local TEMIS per a l’atenció a dones i menors víctimes de violencia
També es va presentar el programa Context d’atenció psicològica gratuïta a homes que vulguen construir relacions socials sanes
Ahir, en el marc de la III Setmana de la Salut de Paiporta, es van presentar diverses iniciatives municipals destinades a abordar la salut comunitària en relació amb la violència de gènere. «Estes iniciatives reflectixen el compromís de l’Ajuntament amb la promoció de relacions saludables i l’erradicació de la violència de gènere en la comunitat» explica la regidora de Benestar Social, Igualtat i Salut Pública, Sari Ortí.
Dos membres de la policia local especialitzats en violència de gènere van presentar ahir a la població el funcionament de la nova Unitat Temis de la Policia Local, la principal responsabilitat de la qual és brindar suport integral a les víctimes de violència de gènere, menors o víctimes de delictes d’odi. Esta unitat proporciona seguiment mitjançant el Sistema VioGén, assessorament legal, derivació per a suport i orientació social i psicològica, així com recursos de protecció i recuperació. A més, es va destacar la importància de la sensibilització com a part de la seua labor preventiva. «Una de les nostres labors és anar als instituts per a donar xarrades i recursos a l’alumnat sobre violència de gènere i el perill d’unes certes conductes».
Respecte a la derivació a servicis socials i psicològics, es va anunciar el programa Context, que l’Ajuntament s’ha adherit per a oferir atenció psicològica gratuïta a homes que desitgen millorar les seues relacions personals des d’una perspectiva saludable i de control de la ira. Este servici, connectat amb el Centre de Salut, Servicis Socials i Policia Local, atén de manera gratuïta a homes que necessiten suport i ferramentes per a enfrontar-se a relacions socials i personals sense recórrer a conductes perilloses, violentes, autodestructives o que puguen generar situacions de desigualtat amb les dones del seu entorn.
Tots dos servicis municipals són impulsats des de la Regidoria de Benestar Social, Igualtat i Salut Pública, amb l’objectiu de brindar «una atenció pròxima, eficaç i segura a les dones víctimes de violència, així com a aquells homes que desitgen sumar-se a la construcció d’una societat més justa i equitativa» explica la regidora d’Igualtat, Mª Jesús López.
«La col·laboració entre la Regidoria d’Igualtat i la Unitat Temis és màxima, amb reunions periòdiques i el suport total per a oferir un excel·lent servici a qualsevol classe de víctima, incloent-hi dones, menors i víctimes de delictes d’odi» va voler destacar durant la seua intervenció Iván Fernandez, oficial de la policia local i responsable de la Unitat. «S’estan implementant mesures en el municipi per a preservar la intimitat i identitat de les víctimes, garantint un accés protegit a l’oficina i fent visible la seua ubicació en les dependències de la Policia Local per a totes aquelles persones que necessiten assessorament i suport» va declarar.
Entre les millores infraestructurals destaca el trasllat de la unitat a una oficina àmplia i amable, sense barreres que puguen interferir en la confiança entre el personal i les víctimes. A més, s’ha dotat a la unitat d’un vehicle policial sense retolar i amb cadires de retenció infantil, per a preservar la intimitat i identitat de les víctimes i menors durant els trasllats.
La Unitat Temis treballa en estreta col·laboració amb el Sistema VioGén i SIRAJ (Ministeri de Justícia), així com amb altres servicis socials de l’Ajuntament, la Regidoria d’Igualtat i la Guàrdia Civil, per a garantir una resposta integral i coordinada davant la violència de gènere i altres delictes relacionats.