Paiporta revalida les dos flors d’honor en l’edició 2022 de Vil·les en Flor
La localitat de Paiporta ha obtingut, per segon any consecutiu, dos flors d’honor en el certamen Vil·les en Flor, impulsat per l’Associació Professional de Flors, Plantes i Tecnologia Hortícola de la Comunitat Valenciana (ASFPLANT) per a reconéixer el treball en pro dels espais verds urbans, per la sostenibilitat i, en definitiva, per la millora de la qualitat de vida de la ciutadania.
La regidora d’Urbanisme, Medi Ambient i Sostenibilitat, Marian Val, va recollir el guardó en l’acte celebrat dies enrere a Gandia, on varen acudir representants de les desenes de localitats participants en Vil·les en Flor.
Per a Val, «és satisfactori que ens reconeguen els esforços que realitzem cada dia per a fer de Paiporta un poble més verd, més amable i respectuós amb el medi ambient, on les zones verdes estiguen cuidades i siguen llocs de trobada i esplai per a la infància, però també per a la resta de generacions».
En la seua primera participació, l’any 2021, Paiporta ja va obtindre dos flors d’honor, després de la visita de les persones expertes a diferents punts de la localitat i la reunió amb el personal tècnic municipal.
Paiporta ha impulsat els últims anys desenes d’iniciatives per a avançar cap a la sostenibilitat i, de fet, ha aprovat ja, a iniciativa de la Regidoria d’Urbanisme, dos grans projectes que s’executaran en els pròxims mesos: La conversió a zona compartida de vianants i vehicles de la plaça de l’Església de Sant Jordi, una de les més emblemàtiques i concorregudes de la localitat, i la construcció d’una nova zona verda de 4.000 metres quadrats al carrer Silla. Entre ambdós projectes, la inversió ascendeix a més d’1,2 milions d’euros.
El govern de Paiporta també ha pres iniciatives polítiques relacionades amb la sostenibilitat, com és l’adhesió al Pacte d’Alcaldies pel Clima i l’Energia (PACES), la reconversió a energia solar fotovoltaica de dependències municipals i escoles, els canvis d’ordenances municipals per a promoure la col·locació d’energia solar als domicilis i empreses o l’adquisició de flotes de vehicles elèctrics i híbrids per a la brigada municipal, l’empresa pública de serveis ESPAI i la Policia Local.
Des de 2015, a Paiporta no es fan servir herbicides químics, i s’ha optat pel control biològic de plagues amb depredadors naturals per a evitar productes tòxics.
També s’ha posat en marxa un programa de reintroducció de rates penades per a l’eliminació de mosquits, que s’ha difòs entre la ciutadania, especialment, entre la més jove. Així mateix, es va constituir l’Observatori Ciutadà de l’Horta per a inventariar i diagnosticar l’estat del terme municipal de la localitat, posar-lo en valor i protegir-lo.
Entre els aspectes que valora el jurat dels premis ‘Flors d’Honor’, n’hi ha relacionats amb el patrimoni vegetal i paisatgístic, en el sentit de la relació entre l’espai verd i el nombre d’habitants, els recursos destinats al manteniment de la superfície verda total, la diversitat floral o la integració paisatgística; el respecte pel medi ambient i la sostenibilitat, relacionat amb la gestió de l’aigua, programes respectuosos de control de plagues i malalties, gestió de residus, neteja d’espai, programes d’educació ambiental, accions de participació ciutadana i organització d’esdeveniments relacionats amb jardins i plantes, entre d’altres.