Paiporta se sotmet al diagnòstic de la infància
La infància de Paiporta presenta aquest dijous el seu diagnòstic sobre el disseny actual de la ciutat, i quines son les seues necessitats i anhels per al futur. El Museu de la Rajoleria acull la presentació de conclusions del projecte impulsat per les regidories d’Urbanisme, Medi Ambient i Sostenibilitat, i la d’Educació, junt a l’estudi d’arquitectura Nadal Villena, que han portat a terme un procés participatiu durant els últims mesos a les sis escoles de primària paiportines, amb unes conclusions sorprenents i encoratjadores, pel repte que suposen per a les polítiques urbanístiques dels pròxims anys.
El projecte ‘Infància amb Paiporta’ ha treballat amb xiquetes i xiquetes entre 6 i 12 anys per a incorporar la seua perspectiva al disseny futur de la localitat, i per a avaluar la seua forma actual i les prioritats que s’han establert des de l’Ajuntament en les últimes décades. Els ulls de la ciutadania més jove del poble treuen a la llum carències, fortaleses i perspectives fins ara inèdites, que també s’han expressat a través dels plens d’escoles.
Tot quedarà exposat en la ‘Jornada per la Infància’, programada per a aquest dijous, 21 de novembre, al Museu de la Rajoleria. La primera activitat del dia serà l’obertura de l’exposició ‘Infància amb Paiporta. Arrancant motors’, a les 9.00 hores, i que contindrà el material elaborat per les xiquetes i xiquets al llarg del procés participatiu de la primera fase del projecte. S’estrenarà aleshores també el vídeo documental amb les veus recopilades per Nadal Villena, que inclouen agents clau de la comunitat educativa formal i no formal (iaios, iaies, AMPAs, tècnics municipals, etc…).
De vesprada, a les 18.00 hores, es produirà la lectura col·lectiva del ‘Manifest en defensa dels drets de la infància’, amb la participació de representants de tots els centres educatius del municipi, i amb motiu de la celebració del Dia Universal de la Infància, que té lloc a tot el món el 20 de novembre. Seguidament es presentarà l’estratègia global ‘Infància amb Paiporta’, amb les conclusions principals extretes de la primera fase, ja realitzada, i també de la segona estratègia, els ‘Camins Educatius’, a desenvolupar en el curs 2019-2020.
Per últim, se celebrarà una xarrada col·loqui amb la participació de l’arquitecte i urbanista Arnau Boix, membre de l’equip guanyador del concurs internacional per a reformar la Rambla de Barcelona, i l’assessora del CEFIRE i exdirectora del CEIP Ciutat de Cremona d’Alaquàs, Marta Murciano, que també és experta en actuacions educatives d’èxit.
La convocatòria per a la Jornada per la Infància és oberta a tota la ciutadania de Paiporta, que quedarà sorpresa per la perspectiva inèdita que ofereixen les xiquetes i xiquets sobre la configuració actual de places, carrers, vials, parcs i punts estratègics del seu poble, tant des del punt de vista positiu com negatiu.