Paiporta sense desnonaments
ISABEL MARTÍN. Alcaldessa de Paiporta (Compromís).
Des de l’inici de la crisi, més de 400.000 famílies han perdut la seua vivenda habitual. Molts d’aquests desallotjaments s’han produït també al nostre poble. Darrere de cada desnonament hi ha una història personal i familiar. El relat de mesos i anys de lluita per no perdre la vivenda. Eixa casa on han vist nàixer i créixer als fills i que ha acabat sent propietat d’un banc.
Per això, des del primer dia que a Paiporta vàrem conformar el nou govern, començàrem a treballar per evitar que es continuaren produint desnonaments.
Com a primera acció vàrem parlar amb els directors i directores dels bancs amb seu al nostre municipi, aconseguint el seu compromís per buscar alternatives davant possibles execucions hipotecàries de les nostres veïnes i veïns.
Paral·lelament ens vàrem coordinar amb la secretària judicial del jutjat de Torrent per establir un protocol davant aquells acords judicials que tinguen marcat un llançament en favor dels bancs. Ara, amb eixe protocol, coneguem d’avantmà qualsevol llançament programat, i podem actuar amb temps per intentar paralitzar-lo o trobar una alternativa habitacional a la família afectada.
Tot això no seria possible sense personal especialitzat. Per això dotàrem al departament de Benestar Social amb recursos humans amb coneixements específics. Una treballadora social s’encarrega ara de cada cas que arriba a l’Ajuntament amb aquesta problemàtica. No només estudiant la seua situació habitacional, sinó també posant al seu abast tots els recursos necessaris per poder fer front a la situació econòmica que estiguen passant. Tramitant ajudes d’emergència per alimentació o per fer front a factures de la llum i aigua o, fins i tot, oferint els serveis i recursos que puguen ajudar-los, tals com assessorament laboral, com ajudes per la dependència, entre d’altres. Recursos que són, no ho oblidem, un dret de totes les persones del nostre municipi.
També ens hem adherit al conveni amb la Mancomunitat de l’Hota Sud de servei d’assistència jurídica. Així, qualsevol veí o veïna de Paiporta que necessite assessorament jurídic per un tema d’execució hipotecària podrà comptar amb un advocat especialitzat que l’assistirà.
Però totes aquestes accions i recursos no són suficients. Els ajuntaments tenim les mans nugades i no podem fer molt més que el que ací he relatat. És necessari, per això, un canvi en la llei hipotecària que protegisca a les famílies i no als bancs, que done una segona oportunitat a aquelles persones que han perdut la seua vivenda, establint la dació en pagament i l’alliberament del deute, els lloguers socials, i l’eliminació de clàusules abusives.
Mentre arriba aquest canvi, a l’Ajuntament de Paiporta continuarem treballant per les persones i per un poble lliure de desnonaments. Perquè a Paiporta, ara sí, rescatem persones.