Paterna estudia la recuperació de la terrisseria de Paco Giner
La regidora de Patrimoni Cultural Històric, Carmen Gayà, junt els Tinents d’alcalde Juanma Ramón, Eva Pérez i la regidora de Cultura, Paqui Periche, han aprofitat la visita del Diputat de Cultura de la Diputació del València a Paterna, Xavier Rius, per a que coneguera de primera mà este element cultural tan característic e històric del municipi. Durant la visita el Diputat provincial ha pogut comprovar de primera mà, guiat pel mateix Paco Giner, les diferents dependències que composen la cova i de l’ús que es feia de cadascuna d’elles quan la terrissera estava en funcionament. El Diputat ha comprovat la necessitat que existeix actualment de rehabilitació i posada en valor d’esta cova tan característica de la historia paternera.
La regidora de Patrimoni Cultural, Carmen Gayà, ha declarat durant la visita que “la terrisseria com a part indiscutible del nostre patrimoni, mereix la implicació inversora tant del Consistori com de la Diputació de València per a evitar possibles riscos de desaparició. La Terrisseria de Alborgí és l’única que es manté en peus després de prop de cent anys d’activitat, forma part visible de la història de la terrisseria a Paterna, i mereix ser recuperada i donar-li l’esplendor d’anys passats”.
Història d’ una saga de terrisers.
La història de la família de Paco Giner no està exempta de peculiaritats des que el seu avi haguera d’abandonar el seu Benissa natal després de diagnosticar-li erròniament que patia de lepra i es va traslladar a Manises. no seria a Manises on s’instal·laria sinó en Patena. Després d’arribar a Paterna el seu fill Juan,qui des de molt primerenca edat començava a jugar i a modelar el fang, va començar a treballar en el món de la terrissera en diverses terrisseries de Manises i València. Juan desitjava tenir el seu propi taller i, els diumenges, en el solar que hi havia davant de la seua casa-cova va començar a excavar un forn de tipologia moruna que va ser el germen de la seua producció futura. És en 1944 quan s’estableix definitivament a Paterna treballant en la seua pròpia terrisseria. Esta cova va a passar a ser propietat del seu fill ,Francisco Giner Alfonso, que en la seua infantesa va deixar l’escola per a començar a formar-se com a artesà i persona amb el seu pare, quan començà a la terrisseria només en nou anys, ha mantingut viva la seua il·lusió, el seu compromís amb la seua obra i la seua professionalitat de terrisser que li va reportat el reconeixement de diverses institucions, i la medalla d’or de la Vila de Paterna.