Pep Val: «El pressupost reflexa una idea global de poble: més serveis públics i una aposta per la justícia social»
Tinent d’Alcaldia i Regidor d’Hisenda i Administració General de Paiporta
Quines són les partides que més han pujat en el pressupost de 2023?
El pressupost té com a base tres pilars fonamentals: Protecció social, activació econòmica i lluita contra el canvi climàtic. L’increment de partides és coherent amb estes línies mestres, que són el nucli de les polítiques que estem aplicant ininterrompudament des de 2015. El pressupost global per a la Regidoria de Benestar Social creix 278.000 euros i arriba als 820.000 i, un 51% més i, dins de l’Àrea, la partida de prestacions augmenta un 54%. Partides com Igualtat també tenen un increment notable, del 19%, Joventut, un 30%, Medi Ambient, un 17%, o l’empresa pública ESPAI, un 7%.
El pressupost global augmenta un 12% respecte al 2022, a què es deu aqueix augment?
Principalment, puja per un creixement en la previsió d’ingressos de l’Ajuntament. Esta previsió es fa amb criteris tècnics, tenint en compte la tendència dels últims anys en la recaptació d’impostos com l’ICIO, i també gràcies a un increment molt accentuat de les aportacions d’altres administracions com la Generalitat Valenciana i la Diputació de València.
Quins projectes es posaran en marxa en aqueixes partides?
El pressupost reflexa una idea global de poble, un projecte per a millorar la vida de les paiportines i paiportins, amb més serveis públics i una aposta per la justícia social sense deixar de banda la creació d’ocupació. Després tenim projectes d’infraestructures a llarg termini, que continuen avançant en la seua tramitació, com és el centre de dia de Vil·la Amparo, el pavelló esportiu, la reforma de la plaça de l’Església, la nova zona verda de 4.000 metres al carrer Silla, la urbanització del solar del carrer Mestre Serrano o actuacions del Pla Edificant que sumen en total més de 20 milions d’euros per a l’ampliació i millora dels centres educatius. Acabem d’adquirir dos propietats que passen a ser públiques com la casa històrica del carrer Sant Jordi i un local per a dependències de la Regidoria de Benestar Social, que també contribuiran a millorar els serveis públics i ampliar patrimoni i espais dels quals es beneficiarà tota la ciutadania.
I en matèria d’ocupació?
La partida per a programes de formació i millora de l’ocupabilitat de la Regidoria d’Economia, Ocupació i Comerç augmenta un 15% i passa a més de 220.000 euros. Cal dir que la situació de l’ocupació a Paiporta ha millorat molt notablement des de 2015, ja que estem en xifres d’atur molt baixes, prèvies a la crisi de 2008, i lluny del rècord de quasi 3.000 persones aturades de l’època del PP. L’augment de la partida permetrà replicar iniciatives com la fira Som Talent, que va ser un èxit rotund, i continuar amb programes de foment de la creació de llocs de treball que estan funcionant molt bé.
Quines mesures contempla el pressupost en la lluita contra el canvi climàtic?
Este és un dels eixos fonamentals del govern de Paiporta. Som conscients de la situació crítica amb el canvi climàtic, del qual estem patint ja conseqüències molt palpables, i sobre les quals hem d’actuar amb fermesa. En este sentit, la nostra aposta és per les renovables, tant en dependències municipals com amb l’extensió de la Comunitat Energètica Local. Esta alternativa permet generar energia amb la instal·lació de panells solars a edificis municipals. Tenim en marxa ja la primera actuació, que ha d’anar seguida de més. L’aposta per la mobilitat sostenible, amb la realització de carrils bici, ha sigut una constant d’este govern, igual que els programes de sensibilització mediambiental, especialment, entre la gent jove. També és fonamental la consolidació de la recollida de la fracció orgànica, que estem implantant gradualment amb el nou contracte de recollida de fem, i que reduirà notablement l’impacte negatiu sobre el medi ambient dels residus que generem cada dia.
Aquest pressupost augmenta de manera considerable la partida destinada a aparcament públic, què es realitzarà amb aqueix augment d’inversió?
Dins del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS) aprovat al 2017, es proposaven mesures per a fer de Paiporta un poble més amable, on s’afavoriren els desplaçaments a peu o en mitjans de transport no contaminants. Per això hem fet carrils bici, hem convertit a carrers per a vianants diferents vies, hem eixamplat voreres, millorat l’accessibilitat i habilitat centenars de places d’aparcament a solars en desús. Eixa política d’habilitar places d’aparcament continuarà i s’ampliarà el pròxim any.
Respecte a les instal·lacions esportives, quines mesures es realitzaran a càrrec d’aquest pressupost?
Ja en la passada legislatura posàrem en marxa el procés per a construir la zona esportiva de 19.000 metres quadrats amb pavelló cobert al solar situat entre la piscina coberta i el camp de futbol El Palleter. Es tracta de la inversió en infraestructura esportiva més gran de la història, i és una iniciativa a mitjà termini per a la qual estem avançant de manera decisiva en estos anys. També tenim en marxa altres actuacions importants, com són el canvi de gespa del camp de futbol El Terrer, que és imminent, com també ho és la rehabilitació completa de la pista de patinatge artístic de la plaça 3 d’Abril. Són sols alguns exemples que demostren que no parem, estem al costat dels clubs i som sensibles a les seues necessitats.
Recentment el PP criticava que el pressupost d’aquest any només s’ha executat el 49% i que només s’han dut a terme el 13,5% de les inversions previstes…
És alarmant que el Partit Popular de Paiporta mostre cada dia la seua falta de projecte per al poble que vol representar. Vàrem aprovar al ple de novembre el pressupost més alt de la història, amb un increment molt notable en partides fonamentals, i els huit regidors i regidores populars foren incapaços de proposar cap esmena ni idea per a millorar Paiporta. La seua recepta és tan antiga com ineficient: baixar impostos. Clar, era el que ells feien quan arribaven eleccions. Però els diners públics són un assumpte massa seriós com per a gastar-los com a ferramenta electoralista. Em pregunte quines són les seues intencions en àrees clau com Benestar Social, com Medi Ambient, Igualtat, Educació… i sospite que la seua proposta és la de sempre: retallar prestacions, acomiadar personal, com feren amb 22 persones en els 8 anys que governaren, mentres nosaltres n’hem incorporat 31 i, en definitiva, empitjorar els serveis dels quals es beneficia la majoria de la ciutadania paiportina. Sobre els percentatges que argumenta Chelo Lisarde, són ‘fake news’ al més pur estil Donald Trump o Ayuso. Agafa paràmetres erronis o inventats per a sostindre un discurs irreal que ja ningú compra. Però no pot amagar que va ser el govern d’esquerres el que va pagar els 6,7 milions d’euros de deute que ens deixaren al 2015. És el govern d’esquerres, amb Compromís al capdavant, el que ha incrementat el romanent positiu de tresoreria, i el que manté els impostos congelats que ells deixaren. La ciutadania sap que Paiporta funciona millor des que el PP està en l’oposició i, si es mostren tan incapaços d’aportar idees com fins ara, eixe seguirà sent el seu paper en el futur: el d’una oposició destructiva, malfaenera i sense idees.