Premi 9 d’Octubre de Manises al historiador Salvador Espí Cotanda
El ple de l’Ajuntament de Manises celebrat ahir, 27 de juliol, va aprovar a proposta de l’equip de govern, atorgar el Premi 9 d’Octubre 2023, reconeixement més important de la localitat de Manises, al historiador Salvador Espí Cotanda, una persona que ha ocupat gran part de la seua vida a l’associacionisme i a l’activisme social de manera molt activa a Manises, sobretot, al barri de Sant Francesc.
L’alcalde de Manises, Javier Mansilla Bermejo, s’ha mostrat orgullós d’adjudicar aquest premi, aprofitant la festivitat del 9 d’Octubre, a una persona que ha dedicat gran part de la seua vida a l’associacionisme, a l’activisme social i a recuperar la nostra memòria democràtica. «El seu continuat esforç, la seua humilitat personal i la seua col·laboració activa i desinteressada des de fa dècades, fan de Salvador Espí un innegable mereixedor d’aquest guardó», ha assegurat Mansilla.
El reconeixement més important que atorgarà el consistori maniser se celebrarà el proper dia 5 d’octubre, a les 19.00 hores, a l’Auditori Germanies i la seua entrada estarà oberta a tot el públic.
Salvador Espí Cotanda
Salvador Espí Cotanda, nascut el 6 de maig de 1953, ha viscut pràcticament tota la seua vida a Manises i a més a més, ha desenvolupat ací mateix tota la seua trajectòria laboral.
Incorporat de molt jove (quasi un adolescent) a la plantilla de la Factoria Elcano de Astilleros de Levante, en ella es va formar tècnica i professionalment, fins als últims dies de vida de la mateixa factoria.
En tot aquest temps, tingué una intensa activitat sindical moguda pels seus forts principis de solidaritat i altruisme, no sols en el món laboral sinó, fins i tot, en la vida social, destacant en especial en els últims anys dedicats a fer prosperar les persones residents no solament al barri de Sant Francesc on va establir la seua residència, sinó molt més enllà.
Com membre fundador de la Fundació Movimiento Ciudadano, de la qual és actualment el president, ha tingut una intensa tasca social i reivindicativa en el tema dels drets humans i en la recuperació de la Memòria Democràtica.
És llicenciat en Geografia i Història per la Universitat de València, estudis als quals va arribar ja de major, mogut per les seues inquietuds de recuperació i difusió del passat de les persones que conformaven el seu entorn.
El seu ideari ha fet que tinguera i tinga una intensa participació en Assemblees de Recuperació de la Memòria Democràtica, en la gestió de les exhumacions de les foses de la Repressió Franquista a Paterna i a altres indrets, conferenciant en institucions civils i docents, gestor d’exposicions sobre la repressió i les seues conseqüències, col·laborador en moltes publicacions. Entre les seues últimes col·laboracions, cal destacar que va ser assessor i impulsor del documental “Cartes Robades. Els Papers de Manises”.
En l’àmbit personal, sempre té les portes obertes a col·laborar en qualsevol persona i institució que demana la seua ajuda, en forma d’aportació de dades, guies, excursions, assessorament vinculat a la història del segle XX i en especial de les primeres dècades de segle.
El seu altruisme, juntament amb el de la seua parella Pepa Amoraga, ha fet que durant molts mesos dedicaren moltes hores a col·laborar a l’Arxiu Municipal de Manises en la descripció del Fons documental de la Falange de Manises. Una tasca que sense la seua ajuda haguera estat molt difícil que es completara.