Premis Carta de Poblament a Torrent
La vesprada de dissabte es va celebrar la gala d’entrega de la VIII edició dels Premis de Carta de Poblament; uns premis de reconeixement al treball, dedicació i trajectòria dels torrentins i torrentines en diferents àmbits i especialitats i per millorar la vida de la ciutat. L’acte, que va tindre lloc en la sala cívica de l’Antic Mercat, va estar presentat per la periodista Chus Lacort i va congregar familiars, amics, representants del teixit empresarial local i la corporació municipal.
Els premiats i premiades van arreplegar el guardó en la gala. Primerament es va projectar uns vídeos, realitzats pel Gabinet de Comunicació de l’Ajuntament de Torrent, on els assistents van veure una entrevista dels guardonats. En la categoria d’Arts i Lletres va ser reconegut Cucurucú Teatre, per la seua trajectòria com a agent dinamitzador de la vida cultural, artística i educativa de Torrent des de 1997; principalment en l’organització de la Mostra de Teatre Escolar, que enguany celebra el XX Aniversari. Mario Máñez y Pilar Martínez, els seus fundadors, van arreplegar el premi.
En la mateixa categoria va ser premiat Coturno Teatre, pel seu treball en l’activitat cultural de Torrent amb la Mostra de Teatre Amateur Juan Manuel Ferraro, que enguany celebra la desena edició. Una de les fundadores, M. José Lizondo, va recollir el premi acompanyada per Alfredo Costa i Rafael Pérez.
El guardó de la categoria d’Investigació, Ciència i Tecnologia va ser per a María Téllez Plaza, per la seua gran carrera en medicina. Les seues recerques es centren en l’aplicació de mètodes epidemiològics per a l’estudi dels determinants mediambientals i genètics de l’epigenoma i la salut cardiovascular. En l’actualitat estudia el paper de les alteracions en la metilació de l’ADN en la toxicitat cardiovascular associada als metalls.
En la categoria Societat i Concòrdia és va reconéixer la gran labor que desenvolupa Vicente Andreu Besó; director de l’Institut Confuci de la Universitat de València des de la seua creació en 2007 i professor de Filologia Anglesa de la Universitat de València des de 1992. També va ser delegat del rector de la Universitat de València per a relacions internacionals de 2002 a 2011.
Caixa Rural Torrent també ha rebut el premi en esta categoria per ser un referent del cooperativisme valencià i per ser una entitat amb una gran tasca social a la qual dedica gran part del seu esforç. Vicente Peiró Villarroya, president de Caixa Rural de Torrent, va arreplegar el guardó per la seua trajectòria durant estos 50 anys.
I per últim, la categoria Trajectòria Professional que va ser per als germans Isidro i Mercedes Pérez Máñez per la seua vida professional dedicada a la Pastisseria San José; un comerç fundat en 1927 que van començar a gestionar l’any 1960 fins a la seua jubilació. Destaca la seua atenció als clients, l’elaboració artesanal dels dolços tradicionals i la preservació del local i dels objectes vinculats a esta activitat artesana, els convertixen en un exponent del comerç local i de l’activitat tradicional del municipi.
L’alcalde Jesús Ros va donar l’enhorabona als premiats i va senyalar que “és un orgull com a alcalde d’esta ciutat poder comptar amb vosaltres. Hui volem reconéixer l’esforç i la gran tasca que dugueu a terme en el vostre treball, cadascun al seu àmbit; i sobretot per portar el nom de Torrent per tot el món, traspassant fronteres”.
El jurat que va lliurar els guardons, ha estat format per: la degana de la facultat de Psicologia Alicia Salvador, el cronista oficial de Torrent José Royo, el científic José Hernández Yago, el músic José María Ortí i els esportistes Manuel Herreros, Xampi i Vicent Carratalà.