Presentació del llibre «Línea de Defensa Inmediata en Rafelbunyol»
Ahir a la vesprada, va tindre lloc la presentació del llibre «Línea de Defensa Inmediata en Rafelbunyol», una investigació sobre el patrimoni bèl·lic de la Guerra Civil existent al terme municipal pertanyents a aquesta línea defensiva construida en 1938.
Des de la regidoria de Patrimoni, s’ha promogut la investigació a partir del fet que la reforma de la Llei de Patrimoni de la Comunitat reconeix com a Béns de Rellevància Local els vestigis bèl·lics i al fet que s’encarregara la redacció del Catàleg Patrimonial que tampoc tenia el municipi.
L’objectiu, segons Alícia Piquer és «posar en valor els elements constructius de la Guerra Civil però sense oblidar que estan en zones verdes que necessiten també recuperació». Als Germanells conviuen restes arqueològiques de l’Edat del Bronze amb les de la Guerra Civil i és un dels pocs paratges locals on es manté la flora característica del secà autòcton. Suposa, afig Piquer, «recuperar el passat recent i llunyà, lluitar contra la desmemòria i projectar cap al futur un projecte històric i recreatiu per al municipi».
Fruit de la investigació és aquesta publicació que va ser presentada ahir pels seus autors José Aleixandre, Julio Badenes i Esteban Clemente junt amb la regidora de Patrimoni i Cultura, Alícia Piquer i que dóna continuïtat a l’exposició fotogràfica que es va realitzar en 2018 sobre les fortificacions que es troben a Rafelbunyol: vuit fortins de la Guerra Civil i altres elements defensius complementaris situats al llarg del terme i a la muntanyeta dels Germanells.
El llibre que ha estat possible editar amb la subvenció de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, recull el treball de recerca sobre la Línia Immediata de José Aleixandre i Esteban Clemente, complementat amb un assaig sobre el valor estratègic dels Germanells al llarg de la història, redactat per Julio Badenes.