Presentació en Meliana del llibre «Quinze dones valencianes»
Ahir a la vesprada va presentar-se a Meliana el llibre Quinze dones valencianes, coordinat per Antoni Furió i editat per l’editorial Afers el 2020. Un acte que va comptar amb una nodrida presència del veïnat, així com de Vicent Olmos, l’editor, i dos de les autores que, casualment, són filles de la població de l’Horta Nord.
Pilar Bueno, bibliotecària municipal i alma mater de l’esdeveniment presentà l’acte i posà en antecedents els assistents, entre els quals hi havia una notable presència de regidores i regidors, a més de l’alcalde i la gestora cultural. Una fita que estava prevista fa ara precisament un any i que s’hagué de posposar pels efectes de la pandèmia.
La Sala d’exposicions de l’Institut Municipal de Cultura compta amb una exposició sobre dones destacades en el panorama internacional pel seu activisme, una mostra molt interessant com necessària que fa visible l’esforç femení en els darrers temps per reivindicar el seu paper en igualtat de condicions. Sobretot en celebrar-se el ‘Dia internacional de la dona’. Vicent Olmos va introduir l’acte explicant el per què del llibre i com va confeccionar-se, així com que, una setmana després de presentar-se al Saló d’actes Joan Fuster de la Facultat de Geografia i Història de l’Estudi General, va haver de confinar-se per l’impacte de la COVID, circumstància que feu impossible o molt difícil presentar-lo com calia en avant. Tot i això, és un dels llibres més sol·licitats de l’editorial, prova fefaent de l’interés que susciten les biografies d’aquestes dones que van nàixer o desenvoluparen el seu quefer al País Valencià.
Nou dones i sis homes són els encarregats de bastir eixes quinze biografies, que en aquesta ocasió van ser representats per Laura Peris Bolta i Estefania Ferrer del Río, historiadora i filòloga respectivament, que dissertaren sobre Narcisa Torres i Mencía de Mendoza.
Finalitzat l’acte, el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Meliana, Josep Mateu Lahoz, tingué unes paraules d’agraïment al públic, la bibliotecària, l’editor i les autores i, tot seguit, es procedí a la firma d’exemplars. Al capdavall, una fita reivindicativa i acadèmica alhora que posa a l’abast dels lectors un grapat de vivències femenines en contextos fortament patriarcals com els que els tocà en sort viure. Una lectura necessària i ben suggeridora.