“Puçol en la memòria, volum 2”: la història continua
A l’octubre, després de la reunió amb l’alcaldessa Lola Sánchez i la regidora Ana Gómez, el president de la Diputació, Jorge Rodríguez, va donar llum verd a la subvenció per a poder editar el volum 2 de Puçol en la memòria, el llibre que arreplega la història de la població en el segle XX a partir de fotos aportades pels veïns.
Després de la reunió amb l’equip que va realitzar el primer llibre, el projecte ja està en marxa i té data de presentació: desembre del 2018.
El gran problema del volum primer, realitzat entre 2014 i 2015, va ser que els diners per a poder traure-ho avant depenia de la Diputació de València i fins que la subvenció no va arribar el llibre no va poder entrar en impremta… i això va ser al març, quasi al límit de la data final, perquè a l’abril ja no es permetien edicions de llibres, atés que s’acostaven les eleccions municipals.
«Amb eixa experiència, esta vegada el plantejament ha sigut al revés: el primer ha sigut acudir a parlar amb Jorge Rodríguez i la Diputació de València ha recolzat el llibre amb entusiasme, ja és que és un gran exemple de recuperació de la memòria històrica i, al mateix temps, de participació ciutadana», explica Lola Sánchez. «Una vegada comptem amb el seu suport, el següent pas era convocar a l’equip que va treballar un any gratis per a poder editar en 2015 el primer llibre, explicar-los el projecte i veure si podíem comptar amb ells per a preparar durant un any el segon volum. I tots han dit que sí, cada un en la seua parcel·la repetiran l’experiència».
Manel Alonso (autor dels textos introductoris que evoquen l’època), Encarna Sebastià (supervisora dels apunts històrics), Sonia Pineda (agitadora de masses i impulsora de la participació ciutadana a través de xarxes socials) i el Departament de Comunicació (que dissenya, maqueta, retoca fotos i coordina el projecte) tornen a treballar junts en el volum dos.
Un llibre que seguix els passos del primer Puçol en la memòria: a partir d’este mes de novembre, dos mesos per a arreplegar fotos, escanejar-les i documentar a què corresponen; tres mesos per a organitzar les imatges mentres es redacten els textos històrics i les narracions introductòries; dos mesos per al disseny i maquetació; a l’estiu de 2018, un temps per a revisar els originals en paper, corregir-los, retocar les fotos i buscar aquell material que es considere necessari; després de les festes de l’any que ve, les correccions finals i l’enviament a la Diputació per a la seua impressió.
Finalment, al desembre del 2018 es presentarà el llibre al públic i l’endemà començarà el seu repartiment gratuït entre les famílies que hagen col·laborat aportant fotos. A més, els exemplars sobrants de la primera edició es podran adquirir amb un donatiu en les papereries de la població.
Hi havia dos opcions per a triar el contingut del nou llibre: primera, triar nous temes que no es van tractar en el volum un i buscar fotos des de 1900 fins a 1960, que són les dates incloses en eixe primer treball; segona, continuar els temes ja inclosos en el primer llibre i acabar el segle.
Finalment, l’opció triada ha sigut la segona: ambdós volums junts donaran una visió completa del segle XX a Puçol, el primer de 1900 a 1960 i el segon del 1960 al 2000. Per tant, els temes a tractar en este llibre són els mateixos: les etapes de la vida, però també temes com les festes, la indústria, el comerç, els bous, el camp o el retrat… pràcticament quasi tots els aspectes de la vida del poble quedaran reflectits.
Com apunta Sonia Pineda: «Esperem que tots els veïns de Puçol que vullguen aportar fotos se sumixen a este projecte, perquè és un llibre de tots, que arreplega la història del nostre poble en el segle XX. Però esta vegada no demanem qualsevol tipus d’imatges, sinó només les realitzades entre els anys 1960 i 2000, dates que seran les protagonistes del volum dos».
Els interessats a participar han d’acudir amb les seues fotos en paper per a ser escanejades al Departament de Comunicació (antiga Casa del Bou, junt amb l’aparcament de l’Ajuntament), de dilluns a divendres, de 9 a 14 hores, del 10 de novembre al 19 de gener del 2018.
Per a facilitar als veïns la seua col·laboració, les fotos seran arreplegades i escanejades, així quan cada veí torne en l’horari acordat a arreplegar-les podrà ajudar a documentar cada una d’elles, sense necessitat esperar que siguen escanejades en eixe moment. És a dir, els veïns acudiran a arreplegar les seues fotos i identificar-les amb «cita prèvia», amb la qual cosa serà més còmode per a tots.
Recorda, la història continua: el 10 de novembre comença el termini d’arreplega d’imatges per a Puçol en la memòria, volum 2. Si vols participar acudix amb les teues fotos al Departament de Comunicació, però recorda: només són vàlides les realitzades entre els anys 1960 i 2000.