Puçol posa en marxa millores en la xarxa de clavegueram
L’Ajuntament de Puçol ha posat en marxa un pla per a la xarxa de sanejament amb tres grans objectius: millorar el funcionament de la xarxa de clavegueram, adequar mediambientalment els punts de desbordaments de l’aigua de pluja i dotar-los d’equips de control i monitoratge. Hi ha previstes 9 actuacions, de les quals 5 seran en el nucli urbà i 4 a la platja. Les dos primeres van començar les obres el 3 de maig, als carrers Tarongers (en el polígon La Murta) i Nicolás Factor (al costat del col·legi Bisbe Hervàs).
La visita conjunta de l’Ajuntament, Aigües de València i Escrimar per a inspeccionar les dos primeres obres d’este projecte d’adequació mediambiental del sistema de sanejament de Puçol, realitzada l’11 de maig, va permetre comprovar el volum d’una actuació que una vegada realitzada «no es veurà», perquè l’actuació es situa en gran manera sota l’asfalt… però els seus resultats no passaran desapercebuts.
El problema sorgix en les èpoques de grans pluges, quan es produïx el desbordament de les canalitzacions de l’aigua pluvial i desemboca tant a llits públics com a la xarxa de séquies.
«Esta aigua de pluja desemboca a la mar, per la qual cosa ha d’arribar en les millors condicions per a evitar la contaminació de la platja, si volem mantindre la bandera blava i una platja de qualitat», apunta la regidora Elena Camarero. «D’ací ve que s’haja posat en marxa este pla, amb cinc actuacions en el nucli urbà i quatre a la platja, destinades a instal·lar reixetes de desbastament per a retindre contaminants en les dates de pluges intenses».
Estes estacions de neteja de l’aigua a través de reixetes tindran a més un manteniment continuat a través d’Aigües de València, l’empresa encarregada del servei d’aigües a Puçol. Un sistema de control mitjançant sondes que permeta comprovar en directe l’estat de cada reixeta de desbastament i procedir a la seua neteja en cas necessari.
Amb això no sols es millora la qualitat de l’aigua abocada, sinó que s’aconseguix reduir la quantitat d’aigua que arriba al punt final de recollida en el nucli urbà, situat al costat de la Caserna de la Guàrdia Civil.
«I eixe punt, enfront de la caserna, és el que s’inunda en períodes de pluja intensa, perquè allí es concentra tota l’aigua de la població en un únic col·lector, a través del qual s’envia a la depuradora intermunicipal situada a La Pobla de Farnals», continua Elena.
Amb les nou actuacions es pretén separar el màxim possible l’aigua pluvial, que s’envia a les séquies perquè siga abocada finalment en la mar, de l’aigua de la xarxa de clavegueram, que s’envia a la depuradora intermunicipal. A més, en este últim cas, l’aigua ja ha sigut prèviament alleujada, per la qual cosa arriba menys quantitat.
«En definitiva, un dels primers avantatges que comprovarem és que la zona de la Caserna de la Guàrdia Civil s’inundarà menys, perquè arribarà menys aigua de pluja al col·lector que enllaça la nostra xarxa amb la depuradora de La Pobla», conclou la regidora.
Les cinc actuacions en el nucli urbà s’aniran realitzant consecutivament als carrers Nicolás Factor, Tarongers, Riu Palància, Travessera del Vallet i Mariano Amigó. Paral·lelament, també s’aniran escometent les quatre obres a la platja: la rotonda de la plaça Assegador, el carrer Arbocer i dos actuacions al carrer Riu Xúquer.
Esta obra global ja es va plantejar l’any passat, encara que es va haver de retardar per diferents motius, entre els quals cal tindre en compte la pandèmia. Esta primavera s’ha posat per fi en marxa i s’ha sol·licitat una subvenció a la Generalitat Valenciana.
Estes actuacions hidràuliques han sigut adjudicades a l’empresa Escrimar, per un import total de 106.000 euros i està previst finalitzar-les en un termini de quatre mesos.