Puçol recupera una antiga tradició d’arrels valencianes, un taller de farolets
Convertir peces de fruita en farolets és una tradició que forma part de la cultura valenciana i que, amb el pas dels anys, s’està perdent a poc a poc. Per a avivar-la i donar-la a conéixer entre els més joves, l’Ajuntament va incloure en la seua programació d’Estiu Voramar un taller de farolets que es va desenvolupar amb èxit el dissabte 8 d’agost a la platja de Puçol. Una vetlada interessant, entretinguda i amenitzada per dolçainers locals.
La festa dels farolets es remunta a l’antiguitat, quan els agricultors valencians procedien a la recol·lecció de grans fruites i apartaven les que, pel seu aspecte o la seua grandària, no consideraven aptes per al consum. En aquells dies no existia l’enllumenat elèctric, així que les famílies buidaven els melons d’Alger, melons i altres peces de fruita i col·locaven una vela en el seu interior.
Així, els xiquets recorrien els carrers il·luminant-les amb estos farolets casolans. En algunes ocasions, acompanyant al seré en la seua labor nocturna i, en unes altres, simplement corrien i jugaven en grup celebrant l’alegria que portava amb si l’època de collita. De fet, no és casualitat que moltes de les festes tradicionals dels pobles coincidisquen amb èpoques de collita: temps de proveïment, riquesa i alegria.
Ara, l’Ajuntament ha volgut reprendre este antic costum valencià que ja pràcticament resideix només en la memòria dels més majors. Ho ha fet mitjançant un taller de fanalets realitzat el 8 d’agost a la platja de Puçol, orientat al públic jove i amenitzat amb la música tradicional dels dolçainers locals.
«Es tracta de recuperar una antiga tradició valenciana que estava quasi perduda», explica Daniel Sebastià, tècnic de Turisme: «alguna cosa que la gent anirà recordant a poc a poc… Va ser molt positiu des del punt de vista de la cultura tradicional».
Però l’objectiu no era només donar continuïtat cultural a esta tradició, sinó també fer costat als artistes locals que, a causa de la pandèmia, afronten una època molt complicada per al seu sector. «Hem anat realitzant diferents esdeveniments amb artistes locals, en este cas és una cosa modesta però ens permet donar suport als músics de Puçol».
L’empresa contractada va aportar tota la fruita necessària, un burí a cada assistent i la resta del material necessari per a realitzar la manualitat. «Eren melons de destriatje, perquè no supose un malbaratament d’aliments», destaca Sebastià, que aconsella menjar-se la polpa de la fruita i després «utilitzar la corfa per a fabricar el fanalet».
Així, els xiquets assistents buidaven els melons i melons d’Alger i, amb el burí, decoraven amb estreles, llunes i altres motius l’exterior de la fruita. Tot això, complint les normes i recomanacions de seguretat que exigeix la pandèmia: desinfecció de les taules i el material després de cada ús, distància interpersonal, màscara obligatòria… «Si algú no tenia, li la donàvem nosaltres», afig el tècnic de Turisme.
En definitiva, un acte familiar orientat fonamentalment públic infantil que se suma a la resta d’esdeveniments del programa Estiu Voramar per a gaudir d’esta platja de bandera, durant un estiu diferent, especial i segur per a tots.