Puçol homenatja a la corporació que va recuperar el seu nom original

El matí del 9 d’octubre va ser especial. La celebració de l’entrada de Jaume I a València el 1238 va tindre a Puçol una major repercussió que en anys anteriors. Va haver-hi discurs institucional a càrrec de l’alcalde Enric Esteve, va haver-hi cercavila amb tabal, dolçaina, danses i cant d’estil, com en edicions anteriors, però el que no s’havia celebrat fins al diumenge era l’homenatge a la corporació municipal que en 1981 va recuperar la denominació original del nostre poble, Puçol.

Tabal i dolçaina van obrir l’esdeveniment en la plaça Joan de Ribera, enfront de l’ajuntament, amb la interpretació de La Muixeranga. A continuació, el regidor de Cultura, Xavier Alcácer, va ser l’encarregat d’iniciar els parlaments, sempre amb la recuperació dels senyes d’identitat com a element vertebrador de tots els discursos.

I uns minuts després, l’homenatge als 17 hòmens i dones que formaven la corporació municipal en 1981, any en què es va sol·licitar al Consell la recuperació del nom tradicional, Puçol, que havia sigut substituït durant el franquisme per una castellanització, Puçol.

La sol·licitud municipal comptava entre altres amb el suport del Departament de Filologia de la Universitat de València, en concret amb un informe del professor Manuel Sanchis Guarner que deixava clara la seua postura: “La castellanització de Puçol a Puzol és aberrant. En els documents castellans medievals s’escrivia també Puçol”. Reconeguda pel Consell com a denominació oficial, des de fa 35 anys el nom de Puçol és l’únic de la Comunitat Valenciana que inclou la “ç”.

A l’acte van acudir els components d’aquella corporació i, en algun cas, els seus familiars van ser els encarregats d’arreplegar la placa amb què han sigut homenatjats, un premi denominat Som Puçol i que cada any reconeixerà un veí o un col·lectiu local que haja destacat en distints aspectes i que amb el seu esforç contribuïsca a fer de Puçol un poble millor.

L’alcalde de la primera legislatura, Josep Vicent Cuello, va agrair als presentes la seua assistència i a l’actual corporació el reconeixement al treball d’un grup molt variat de veïns que en aquella època a penes comptaven amb personal funcionari per a realitzar les tasques i, a més, l’equip de govern no disposava d’assessors ni de cap suport addicional… i cap d’ells cobrava per la seua dedicació a les distintes regidories.

Després dels premis, una breu mostra d’albaes (o cant d’estil) i el discurs institucional de l’alcalde Enric Esteve. Els actes en la plaça van finalitzar amb la interpretació de l’Himne de València i la primera actuació conjunta d’albaes, l’escola municipal de tabal i dolçaina i les danses a càrrec de les escoles de Puçol i distintes poblacions veïnes.

L’exhibició de música i danses tradicionals va continuar durant una hora pel carrer Sant Joan i l’avinguda València, per a finalitzar amb un vi d’honor conjunt en l’aparcament de l’antiga estació de Renfe, junt amb l’Agrupació de Penyes.

Comentarios: 0

Su dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *