Quart participa en els actes de la Startup Europe Week
Quart de Poblet figura en el mapa europeu dels municipis per la innovació, com va destacar ahir el regidor i diputat delegat de Serveis Innovadors i Projectes Europeus, Bartolomé Nofuentes, en el transcurs de la jornada celebrada en l’Espai de Creació Jove dins dels actes de la Startup Europe Week, la setmana europea de l’emprenement. El municipi s’ha sumat com coorganitzador a aquesta iniciativa, en la qual des de l’1 al 5 de febrer participen més de 200 municipis de 40 països, com a visualització de la seua aposta per estimular i potenciar les iniciatives emprenedores.
Nofuentes va incidir que “Europa és una oportunitat per a municipis, emprenedors i empreses” i així ho entenen tant l’Ajuntament de Quart de Poblet com la Diputació de València, gestionant el talent a través de programes com Dipu et Beca, Dipu Eurobeca o Dipu postgraduats. Entre els plans de futur va avançar, en aquest sentit, la creació d’una escola d’emprenedors. L’objectiu és que nostres joves vagen a Europa a especialitzar-se i després tornen. “Volem evitar que es marxe el talent”, va concloure.
Per la seua banda, el regidor de Promoció Econòmica i Ocupació, Govern Obert i Planificació Urbanística i Sostenibilitat, Juan Medina, va destacar la importància d’impulsar la iniciativa des de la participació, un dels pilars de la gestió municipal a Quart. “Els projectes i les idees parteixen de la ciutadania, però nosaltres com a administració pública no ens quedem al marge, els potenciem. Col·laborem creant espais, com aquest Espai de Creació Jove i, sobretot, amb una actitud d’escolta activa”, va explicar, posant com a exemples iniciatives en marxa des de l’associacionisme com els horts gestionats per l’associació ecoagricultura L’Animeta, el grup Los lunes al sol, el mercat de productes de segona mà…, o les beques municipals per a captar el talent ja des de l’Educació Secundària i les pròpies de l’Espai de Creació.
Medina va ser la legislatura passada el primer edil de Govern Obert a Espanya i en la seua intervenció va posar l’accent també en les oportunitats que ofereixen les tecnologies de la informació, el programari lliure, les dades obertes, etcètera.
Finalment, va recordar els programes d’emprenement oferits des del Centre d’Ocupació i Desenvolupament, com les ajudes de foment de l’autoocupació (42 projectes finançats fins al moment); el servei d’assessorament específic en projectes d’economia social i autoocupació a través d’un conveni amb Fevecta (6 iniciatives d’economia social i 64 projectes assessorats); el finançament per mitjà de microcrèdits socials des de 2009 mitjançant convenis amb La Caixa i Sabadell CAM (16 projectes), cursos de formació amb inserció laboral (carretoner, gestió de magatzem…); ajudes al foment del valencià en comerços locals; viver d’empreses (cessió d’un local municipal durant un any a cost 0) pel qual han passat ja 12 emprenedors, i la creació d’un portal específic per a autoocupació (en 2015 es va assessorar a 103 projectes).
En la jornada va participar també Catalina Valencia, consultora de comunicació en la fundació sense ànim de lucre Finnova, la fundació europea per al finançament de la innovació que promou la internacionalització de projectes innovadors a través de fons de la Unió Europea. Amb el suport del Ministeri d’Ocupació d’Espanya, desenvolupa els programes EU Training Platform i EU Startup Accelerator destinats a joves espanyols menors de 35 anys en cerca d’oportunitats laborals i d’emprenement.
En els seus més de 3 anys d’existència, Finnova ha recolzat a emprenedors i startups en l’accés a finançament europeu, amb casos d’èxit com el de la startup valenciana Kukupia, que ha obtingut una subvenció de 50.000 euros de l’eina Instrumento PIME d’Horizon2020 per a llançar al mercat el dispositiu eKuore: una innovadora eina TIC per al diagnòstic de malalties cardiovasculars, per exemple.
Va participar, així mateix, Javier Peris, business coach i director de Projectes Europeus, qui va afirmar que “de cada 10 projectes emprenedors, 7 fracassen, i ho fan perquè l’emprenedor ha trobat treball”.
Màster en Govern de Tecnologies de la Informació, especialista a aconseguir que les bones idees es gestionen com a projectes i els projectes es convertisquen en negocis rendibles i mentor en
nombrosos esdeveniments emprenedors de rellevància, entre ells, la pròpia SEW, Peris va apuntar com a causes habituals de fracàs la falta de comunicació interna, l’assignació insuficient de recursos i la pobra qualitat en els productes. Va abundar en la importància de la innovació i va llançar un missatge contundent: “Les idees es poden robar, el talent mai”.
Després de les intervencions es va obrir una interessant sessió de networking (creació de xarxes) entre els participants.