Rafelbunyol pone en marcha el Festival de Cultura Urbana de l’Horta Nord
L’Ajuntament de Rafelbunyol ha presentat hui el seu primer festival de Cultura Urbana “Rafelbunyol, Final de Trajecte” que es durà a terme el primer cap de setmana d’octubre.
Una presentació que ha comptat amb la presència de la Diputada de Joventut, Esports i Igualtat, Isabel García Sánchez i el Director d’Explotació de FGV, Raúl Castelblanque, entitats ambdues col·laboradores del projecte, i de la Regidora de Cultura i Igualtat de l’Ajuntament de Rafelbunyol, Alicia Piquer i del Comissari del Projecte, Ximo Vidal.
Batalles de galls, skaters, tallers, conferències, exposicions i grafiti es donaran cita en aquest festival de Cultura d’Urbana la pretensió de la qual és la utilització de l’espai públic per a aconseguir la seua transformació en un lloc de participació ciutadana, respectant la propietat privada i distanciant-ho de qualsevol acte vandàlic.
Per açò, “Rafelbunyol, Final de Trajecte” va precedit de la declaració de murs municipals com a murs d’expressió artística a través d’una ordenança recentment aprovada i que avui ha tingut la seua primera aplicació real amb la intervenció del primer mur municipal, situat en el carrer Magdalena, per part de l’artista local J.Herer, acompanyat pels seus companys del crew HPK (Horta Nord) Opi i Cist, i el popular artista David de Llimó que els seus ninja encaputxats ja formen part del paisatge urbà de València.
Alicia Piquer ha destacat que “es tracta de posar en valor aquest tipus de pràctiques, oferint als joves un altre tipus d’oci i un altre tipus de cultura, per a açò hem alliberat murs municipals com a llenços d’expressió artística allunyant l’art urbà dels actes vandàlics”
La Regidora de Cultura, afirma que l’Ajuntament amb aquest Festival aposta per una visió positiva d’aquesta cultura, oberta a la societat civil i a la participació de moltes entitats des d’una perspectiva de gènere igualitària, ja que s’ha inclòs la participació de dones en tots els àmbits: esportius, artístics i musicals, visibilitzant a la dona com a agent actiu de les pràctiques contemporànies.
La Diputada de Joventut, Esports i Igualtat, ha volgut potenciar el nou d’aquest projecte, no solament des del plantejament i desenvolupament del mateix sinó des de la defensa de la igualtat en les pràctiques esportives i culturals. “Rafelbunyol, final de trajecte, hauria de marcar aqueixa fi de les desigualtats de gènere”.
El Director d’Explotació de FGV, ha assegurat la cooperació de la seua entitat en aquest important projecte que agraeix allunye el vandalisme i que limite les àrees d’actuació del street art.
D’altra banda, Ximo Vidal, a més d’agrair a tots els participants “la seua implicació i inestimable col·laboració en aquest projecte que ha possibilitat que cresca i s’enriquisca” ha destacat que és un festival basat en la recerca i didàctica, raó per la qual s’inclouen cicles de conferències i exposicions amb la història i desenvolupament de la Cultura Urbana, així com tallers per als joves d’introducció a les tècniques del street art.
Un important projecte, que esperem tinga un gran acolliment i que ve recolzat pel suport de la iniciativa privada d’Aigües de València, Pinturas Hurtado i MTN.