Rafelbunyol posa en valor les seues infraestructures bèl·liques
L’Ajuntament de Rafelbunyol, amb l’objectiu de posar en valor les infraestructures bèl·liques ubicades al seu terme que formen part de la Línea de Defensa Inmediata, executarà la primera fase del seu Pla Director.
Aquest Pla Director comprén un estudi sobre els elements patrimonials que la constitueixen, el seu valor arquitectònic, arqueològic i paisatgístic i la determinació de les accions a prendre, l’ordre de prioritats i les directrius per a aconseguir conservar aquest patrimoni i transmetre el seu valor a la ciutadania.
Gràcies a la concessió de la subvenció de la Delegació de Memòria Històrica de la Diputació de València de més de 39 mil €, Rafelbunyol començarà amb la primera fase d’obra per tal de rehabilitar i posar en valor certes estructures de la guerra civil ja catalogades al Catàleg Patrimonial de la localitat.
«El nostre equip està molt implicat en la recuperació dels llocs de memòria de Rafelbunyol, un treball imprescindible per part les administracions públiques per evocar el passat a la recerca de fraternitat com a deure de memòria i la identitat com a poble» afirma Alicia Piquer, regidora de Memòria Històrica.
Aquest projecte recull la conservació i difusió de tot el conjunt de Patrimoni bèl·lic ubicat en Rafelbunyol, en concret l’Estructura defensiva No 1 dels Germanells: un conjunt de sistemes defensius compostos per trinxeres i llocs de vigilància o tir que en l’actualitat es troben en molt mal estat.
En aquesta primera fase, els treballs se centraran en el buidatge de la primera estructura amb cova refugi i les trinxeres d’accés, amb l’objectiu d’establir un una visió del possible centre de comandament del conjunt defensiu, per poder documentar fefaentment aquest primer nucli i establir les línies d’actuació en futures intervencions.
Aquest projecte és una iniciativa en la qual ja fa anys que treballa l’Ajuntament i que va fer els seus primers passos en 2018 amb una exposició a la Casa de la Cultura sobre les fortificacions que es troben a Rafelbunyol. Posteriorment es publicà el llibre «Línea de Defensa Inmediata en Rafelbunyol» una investigació sobre el patrimoni bèl·lic de la Guerra Civil existent al terme municipal, fruit de la investigació realitzada per José Aleixandre i Esteban Clemente, redactat per Julio Badenes, i el treball realitzat per l’equip redactor del Catàleg Patrimonial de Rafelbunyol, Pep Pardo i Enrique Estevens que va ser presentat a principis d’any a la nostra Biblioteca Municipal.