Redescobrint espais naturals de la comarca

La comarca de l’Horta compta amb nombrosos espais naturals. Hui fem un repàs als llocs més característics.

Parc Natural de l’Albufera

Un dels llocs més atractius dels que parlem és el Parc Natural de l’Albufera. Albal, Alfafar, Beniparrell, Catarroja, Massanassa, Sedaví i Silla, són les localitats que comprenen el territori. Més municipis formen part del parc natural però ens centrem en els que pertanyen a l’Horta.

El Port de Catarroja és un dels racons d’accés a l’Albufera més bonics, un preciós lloc on poder gaudir d’un tranquil passeig amb barca o a peu al costat del seu embarcador. Al llarg d’estos últims anys l’Ajuntament de Catarroja ha invertit en millores: amb el carril bici, nova senyalització, nova cartelleria informativa, nous contenidors de reciclatge selectiu, foment de la vela llatina i de la pesca artesanal, pintures i murals que li donen un aire més atractiu a l’entorn, inclós el desenvolupament del concurs internacional d’allipebre, te lloc en aquest punt tan emblemàtic del municipi.

La localitat d’Alfafar tambè conta con part del seu territori a l’Albufera. Recenment ha presentat en FITUR 2023, el seu nou Centre Cultural de l’Alqueria del Pi, un edifici històric renovat que vol ser la porta d’entrada de l’Horta Sud a l’Albufera i convertir-se en atractiu turístic. Aquest lloc és oficina de Turisme del municipi, museu i oficina d’Interpretació de l’arròs. I es que Alfafar compta amb 8 quilòmetres quadrats de parc natural i amb el Centre Cultural l’Ajuntament vol donar a conéixer també aqueix espai natural de la població.
El Port de Silla també és un lloc incomparable que conserva l’essència de l’Albufera, entre barques i arrossars, i gràcies a la Mancomunitat de l’Horta Sud s’està potenciant el seu redescobriment.

Port de Silla

Marjals

Un altre dels tresors naturals de l’Horta, que a més es va recuperar en aquest temps de pandèmia ha sigut la Marjal de Massamagrell, els treballs de condicionament d’aquest espai consistiren principalment en neteja, desbrossament i recuperació de sendes, millora d’un ‘ullal’, creació d’una zona d’esplai amb taules de pícnic, cartelleria i aparcabicicletas, i la instal·lació d’una caseta d’observació d’ocells. L’adequació mediambiental de l’espai ha servit perquè la ciutadania s’acoste a conéixer aquest paratge.

A l’Horta Nord també trobem un espai protegit ZEPA (zona d’especial protecció per als ocells), un aiguamoll d’extraordinari valor situat entre els termes municipals de Puçol i Sagunt, es tracta de la Marjal dels Moros. Aquest és un lloc que disposa de diversos miradors, una passarel·la de fusta sobre l’aigua, un bell recorregut interior, que estarà tancat o clos en èpoques de nidificació, i unes vistes immillorables que fusionen mar i aiguamoll.

Marjal de Massamagrell

Paratges naturals de Torrent

Continuant amb les possibilitats que ofereix la natura a la comarca, un altre lloc sense igual i que l’Ajuntament vol recuperar amb més zones d’esplai és la Serra de Perenxisa a Torrent. El Pla de Toxar a 326 m, màxima altitud del paratge i de l’Horta Sud mostra bones vistes de l’Albufera i de la Plana de Quart. La regeneració del barranc de l’Horteta també es una de les seues prioritats. A Torrent també, podem acostar-nos a respirar aire pur al Vedat, allí podrem recórrer en família qualsevol de les seues rutes o simplement gaudir d’aquest espai natural. La Muntanya del Vedat és l’elevació de Torrent més pròxima a la mar i al nucli urbà, representa una superfície pròxima a les 49 hectàrees i arriba com a cotes màximes als 143 m al Balcó de el Vedat. El seu alt valor paisatgístic ve dau per l’excel·lent conservació dels seus boscos en els quals trobem arbres de gran port mesclats amb un estrat arbustiu molt variat, en el qual hi ha presència de fauna diversa, en la qual destaca per la seua especial importància la representació de l’avifauna.

Ajuntaments com el de Torrent s’ocupen i preocupen de reforçar la divulgació de continguts per a la protecció del medi ambient, sobretot educant als més xicotets. Organitzen també des de la regidoria de Medi Ambient excursions per a donar a conéixer més a fons paratges naturals com La Pedrera, La Murta o la Serra Perenxisa. O realitzen programes de voluntariat com ‘Torrent Verd’, que es desenvolupa en el període estival i té com a objectiu millorar la conscienciació mig ambiental dels joves entre 14 i 25 anys.

La Costera

La Costera de Puçol és un enclavament vinculat històricament al gaudir de la naturalesa per part dels veïns de Puçol, ja que és l’únic reducte natural dins d’una zona densament poblada i urbanitzada. Té una extensió de 66 hectàrees i està formada per materials del Triàsic amb una altura de 162 metres situada a només 4 quilòmetres de la platja de Puçol i constituïda pels últims contraforts de la Serra Calderona.

La Costera és la culminació de l’eslògan “Puçol, entre mar i muntanya”. La vegetació està formada per la típica garriga mediterrània, de pins, carrasques, garroferes i oliveres. Tot això la converteix en una zona de gran valor paisatgístic, botànic, ecològic i geomorfològic.

La Vallesa i la Canyada

En el terme municipal de Paterna existeixen àmplies zones muntanyenques i boscoses que discorren paral·lelament al Túria, especialment en la zona de La Canyada, conformen un hàbitat extraordinària qualitat no sols per a gaudir el seu paisatge que es presenta davant nosaltres sinó per la transcendència que posseeix per a la conservació de l’entorn. Entre elles es troba La Vallesa, declarat espai natural protegit. Amb més de sis hectàrees, aquesta meravellosa extensió alberga una abundant població de pins i matolls típics dels boscos mediterranis com a timó, romer, carrasca o argilaga. L’aroma de la frondositat, la vista d’un paisatge tan grat, la respiració d’aire pur i la tranquil·litat, suposen tot un plaer per als sentits.

També cal destacar la Lloma de Betxí, un poblat de l’Edat del Bronze situat en el paratge de la Vallesa de Mandor i datat entre el 1800 i el 1300 a.C, conserva les restes d’una gran edificació amb tres habitacions.

Per a protegir davant incendis el Parc Natural del Túria, en la Vallesa, gràcies a la col·laboració de les empreses Hidraqua i Cetaqua al costat del finançament de la Unió Europea, es treballa en el major escut d’Europa enfront del foc, Projecte Guardian. Una infraestructura hidràulica que lideren els Ajuntaments de Paterna i Riba-roja del Túria i que és un dels projectes més importants d’aquests anys per a protegir el medi ambient.

La Vallesa

Albal

Un dels pulmons verds de valor mediambiental és el Bosc Mediterrani d’Albal, que va reobrir les seues portes. L’Ajuntament d’Albal ressaltà que el paratge no és una zona de passatemps, sinó un espai de divulgació ecològica.

La Devesa

La Devesa del Saler és un bosc típicament mediterrani que es troba entre l’Albufera i la mar. En total més de 800 hectàrees de plena naturalesa. La Devesa del Saler és un lloc privilegiat per a l’observació d’aus i observació de la fauna, com L’Estany del Pujol, la marjal del Saler, o la mateixa albufera. També és un emplaçament ideal per gaudir de diferents rutes senderistes, algunes de fins a 4 quilòmetres on és possible recórrer La Devesa de nord a sud.

El Carraixet

Per seguir parlant del espais naturals de l’Horta, parlem d’una ruta senderista als Camins del Carraixet, una bona opció que trien moltes famílies els caps de setmana. Per a qui no conega els Camins del Carraixet estan formats per una sèrie de rutes, con un recorregut de 28 km, que connecten els pobles de la Mancomunitat (Alfara de la Patriarca, Vinalesa, Foios i Bonrepòs i Mirambell). Es tracta de rutes senzilles senyalitzades a partir de panells informatius i fites, i amb punts d’inici marcats en cadascun dels municipis. Des de Turisme Carraixet s’han potenciat i dinamitzat aquests llocs. En aquesta zona de la comarca també tenen les seues pròpies rutes els municipis d’Almàssera, Meliana i Albalat dels Sorells.

Parc natural de Túria

Un altre pulmó natural dels que es pot gaudir en l’Horta és recórrer el Parc natural de Túria ja siga passejant en família o fent esport. Podem apropar-nos a conèixer paisatges mediterranis de gran interès ecològic, dominats per boscos de pins i matolls, la excepcional ribera del riu i la presència extraordinaria de la poderosa horta valenciana, que aprofita l’aigua del Túria per créixer. El parc natural s’estén per les comarques de l’Horta, El Camp de Túria i Els Serrans. Un recorregut des de la ciutat de València fins a Pedralba. Les poblacions de la comarca de l’Horta per les quals discurre són Mislata, Quart de Poblet, Manises i Paterna.

Quart de Poblet, capçalera del Parc natural, alberga un Centre d’Interpretació del Parc, una passarel·la i un hort ecològic. Pel que fa al centre, és totalment accessible per a tots gracies a les rampes projectades junt a les escales i compta amb dos aules, una d’audiovisuals, despatxos, magatzem i banys adaptats. La terrassa de l’edifici es converteix en una plaça-mirador cap al Túria, lloc privilegiat per als veïns i veïnes. A més, Quart de Poblet es distingeix de la resta de municipis del parc per la proximitat del casc urbà al riu. El Túria i el Parc són també escenari de la Ruta de l’Aigua, itinerari promogut per la Regidoria de Joventut de Quart de Poblet, que apropa així a la ciutadania al patrimoni natural i cultural lligat als recursos hídrics. Com a complement a un passeig pel Parc Fluvial del Túria, l’àrea de Turisme ha desenvolupat una aplicació per a mòbil per conèixer la fauna que habita en el tram de riu Túria al seu pas per Quart de Poblet. Les espècies que habiten aquest entorn són l’esquirol, senglar, guineu, eriçó, xoriguers, blauet, bernat pescaire o llopet, amfibis i rèptils com llangardaixos ocel·lats o sargantana cuallarga entre d’altres.

Quart de Poblet

A Manises, podem trobar a 3 km del centre urbà una àrea recreativa al costat del riu, en aquesta, podem veure diversos embassaments, però a la vora d’aquests hi ha molt fang estancant i diversos elements dins el riu que fan d’aquesta una zona en la qual el bany està prohibit. Aproximadament a 100 metres de l’àrea podem veure l’éstació d’aforaments per on el riu es canalitza per arribar als xicotets embassaments d’aigua, aquest aforament permet conèixer l’evolució del cabal per la zona. L’àrea recreativa disposa de taules picnic, papereres, zona infantil de jocs, serveis, aigua i pàrquing.

No podem oblidar-nos del tram de parc que discorre per la localitat de Mislata, molt concorregut i cuidat, on es pot gaudir del temps lliure amb nombroses alternatives lúdiques, esportives i infantils per a passar el dia.

Les possibilitats són infinites i variades a la comarca i els municipis donen passos de gegant per posar-los al lloc que es mereixen i poder gaudir de la seua esplendor.