Reflexiu i creatiu, així és el ja consolidat festival Miradors de l’Horta que celebra la seua V edició
El festival Miradors de l’Horta, organitzat per Turisme Carraixet, inaugura aquest cap de setmana la seua cinquena edició, que es desenvoluparà fins al 27 d’octubre sota el lema «L’Horta, capital de l’alimentació sostenible», ja que se centra en la sobirania alimentària, així com en la relació entre els territoris agrícola-urbà, destacant que l’horta valenciana és un dels 86 espais naturals dels cinc continents que proveeixen d’aliments de qualitat a la humanitat.
Hui ha tingut lloc la inauguració, Sergi Ruiz, alcalde de Foios i responsable del projecte, ha explicat que «volem ser l’aposta sostenible, familiar i saludable de l’Horta Nord de València com l’Albufera és a l’Horta Sud». Ruiz ha destacat el potencial de l’horta a nivell paisatgístic i alimentari, a més de la importància del projecte que vertebra els municipis de l’Horta del Carraixet i a més posa en valor la seua horta i els seus productes.
L’alcaldessa de Bonrepòs i Mirambell, Raquel Ramiro, s’ha mostrat molt orgullosa d’acollir enguany l’Agora del festival, «tots els visitants són benvingut a Bonrepòs i Mirambell, un municipi que viu cara a l’horta i que ha sabut mantindre sempre eixe arrelament per l’horta i els seus productes».
Programació
Per a això, Miradors de l’Horta comprén una programació gratuïta l’eix vertebral de la qual són les instal·lacions efímeres que es «plantaran» en diferents punts de l’horta valenciana. Enguany han estat creades per Dídac Ballester Estudi al costat de LUCE i Rosella Reig, barana acció creativa amb APU’A, el tàndem Sayavera i Valeria Ibáñez, l’estudi Wanna, BONA FIDE taller, i estudiants d’arquitectura i disseny d’interior tant de la Universitat Politècnica de València (UPV) com de la Universitat CEU Cardenal Herrera.
Les seues propostes es podran visitar lliurement en les localitats d’Alfara del Patriarca, Albalat dels Sorells, Bonrepòs i Mirambell, Foios i Vinalesa. A elles se suma l’àgora del festival, situada en la Plaça del Sol de Bonrepòs i Mirambell, una creació de SUC Estudi, Lluis Penyafont i Vicent Adell. Des d’aquí es desplegarà gran part de la programació gratuïta que Miradors de l’Horta ha preparat per a 2024.
UN PRIMER GRAN CAP DE SETMANA PER A TOTS ELS PÚBLICS
Les activitats entorn de Miradors de l’Horta s’encetaran aquest dissabte 19 d’octubre. Entre les 10 i les 19 hores es podrà gaudir de la zona habilitada per a jocs infantils, del lloguer de bicicletes per a fer visites autoguiades per les instal·lacions efímeres i de l’Open Bar. Aquesta programació es repetirà, així mateix, el diumenge 20 d’octubre.
Tots dos dies, a més, hi haurà ciclorrutes guiades a les 11 hores i a les 16.30 hores (requereixen inscripció prèvia en la web del festival), així com tallers infantils a les 10.30 hores i cuina en directe amb la seua posterior degustació d’arròs a les 13 hores.
El punt diferencial del dissabte vindrà donat perquè el grup Rodamons oferirà un concert a les 12 hores i a partir de les 17 hores hi haurà música en directe de la mà de DJs. Per part seua, el diumenge 20 d’octubre també hi haurà una demostració de jocs tradicionals a les 11.30 hores.
SOBRE ‘MIRADORS DE L’HORTA’
Miradors de l’Horta compleix un lustre sent l’únic festival a Espanya amb les seues característiques, és a dir, que combina agricultura amb disseny, cultura, turisme i gastronomia. Va celebrar la seua primera edició el setembre de 2019 i, des de llavors, ha sumat altres tres consecutives en 2021, 2022 i 2023.
En total, més de 15.000 persones han visitat les 26 obres que el festival ha instal·lat durant aquests anys en ple cor de l’horta que vertebra a la Mancomunitat del Carraixet. Tot això, gràcies a la participació de 40 estudis professionals de disseny i d’arquitectura.
Miradors de l’Horta se celebra gràcies al suport de l’ADCV (Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana) i enguany, a més, participa l’Ajuntament de València en el marc de la seua estratègia «València Innovation Capital» i a través del projecte europeu RescueME, que té com a objectiu millorar la resiliència dels territoris davant el canvi climàtic.
Des de 2018, Turisme Carraixet, impulsat per la Mancomunitat del Carraixet, treballa pel desenvolupament social i sostenible de l’Horta, a la cerca de nous models econòmics que repercutisquen positivament en les agricultores i agricultors, així com en la xarxa de comerços i restaurants locals (agrupats sota la marca Tastem l’Horta).