RETTURN, el projecte de xarxa d’experiències turístiques basades en la tradició rural

La Federació Valenciana de Municipis i Províncies ha acollit hui la presentación del projecte RETTURN – Xarxa d’Experiències Turístiques basades en la Tradició Rural.

Rocio Cortes, presidenta de la FVMP, ha explicat que el pla pretén posar en valor els recursos turístics dels municipis d’interior per a ser impulsar l’economia local.

Fruit de les reunions amb més Comunitats Autònomes i operadors turístics eixirà a la llum un projecte que pretén donar-se a conèixer a fi d’any. Seran un conjunt d’experiències turístiques amb les quals es pretén donar flux d’activitat econòmica a les poblacions d’interior.

La secretària autonòmica de Turisme, Cristina Moreno, ha advocat este dimecres per “fomentar el turisme experiencial amb propostes de valor diferencial en zones rurals de la Comunitat Valenciana, per a atraure una demanda més diversificada i desestacionalitzada”.

Segons ha afirmat, “l’objectiu de la Generalitat és reforçar l’oferta de producte per a distribuir la demanda, també cap a l’interior”. De fet, ha recordat que la Comunitat Valenciana disposa ja d’un important nombre de productes, alguns tan consolidats com el MICE, el golf o la gastronomia, i altres com l’enoturisme, el turisme actiu, cicloturisme o l’ecoturisme, que “ens aporten un valor singular i atractiu per al turista actual”.

Així s’ha pronunciat Cristina Moreno durant l’obertura de les jornades de treball del projecte Retturn, sobre la Xarxa d’Experiències Turístiques Basades en la Tradició Rural, finançat amb fons europeus Next Generation a través del programa ‘Experiències Turisme Espanya’, i que ha organitzat la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), juntament amb altres cinc federacions territorials de municipis.

Unes sessions que durant dos dies reunixen representants de diferents federacions, tant tècnics com polítics, amb els quals avançar en el desplegament d’este projecte, que perseguix innovar i transformar el concepte de ‘turisme rural’. Una iniciativa que se centra a donar resposta a una gran problemàtica com és la pèrdua del patrimoni immaterial generat principalment pel despoblament de les zones rurals.

En l’acte d’obertura d’estes jornades també han participat el director general d’Administració Local, José Antonio Redorat, i la secretària general de la Federació Andalusa de Municipis i Províncies, Yolanda Sáez.

Sobre el projecte Retturn

L’objectiu del projecte Retturn és oferir l’oportunitat de viure experiències turístiques úniques i arrelades en el nostre territori, desplegant un món de sensacions i emocions des de la reivindicació de la realitat dels nostres pobles.

En esta primera aventura del projecte s’ha apostat pel desenvolupament de 18 experiències pilot radicades en sis comunitats autònomes del territori espanyol sobre la base de l’àmbit d’actuació de les federacions de municipis que conformen l’agrupació que l’impulsa: Andalusia, Aragó, Canàries, Extremadura, Galícia i València.