Reunió de coordinació i reforç entre àrees per a abordar la violència masclista a Paiporta
L’Ajuntament de Paiporta ha acollit la reunió de coordinació i reforç entre àrees municipals per a abordar la problemàtica de la violència masclista, una de les màximes prioritats de l’equip de govern, tant durant el període de confinament com anteriorment. La trobada ha estat presidida per l’alcaldessa de Paiporta, Isabel Martín, i ha comptat amb l’assistència del regidor d’Igualtat, Guillem Montoro, el responsable d’Interior, Vicent Ciscar, l’intendent de la Policia Local, un inspector i una agent, la tècnica d’Igualtat i la psicòloga especialista del servei.
L’objectiu de la reunió ha sigut fer balanç de dos mesos de confinament i reforçar i afinar els protocols d’actuació en els casos de violència masclista en un període amb característiques singulars per a les dones amenaçades o que pateixen maltractaments. El moment és especialment delicat per a les víctimes, que es veuen obligades a conviure amb el seu maltractador.
Per això, l’Ajuntament de Paiporta ha posat en marxa una sèrie de mesures per ajudar-les, com són informació sobre recursos al seu abast, la iniciativa ‘Mascarilla19’, telèfons d’atenció especialitzada o els serveis d’una advocada especialista en matèria de violència masclista.
«Les dones que pateixen maltractaments són una prioritat per al govern de Paiporta», ha afirmat l’alcaldessa, que ha afegit que «ara més que mai, els volem dir que no estan soles, que tenen tot un equip professional, especialitzat i multidisciplinar per a ajudar-les, a més de recursos d’assistència i atenció que ofereix la Generalitat i l’estat central».
Per a Guillem Montoro, regidor d’Igualtat, «hem de seguir implementant polítiques que protegisquen a les dones del nostre municipi front a la pandèmia de la violència masclista que, malauradament, ja viu amb nosaltres, i per a la que hem de trobar una vacuna. És important seguir treballant i donar els passos necessaris per a fer efectiu el Pacte d’Estat com a una ferramenta transversal, que sols pot ser efectiva si existeix una coordinació entre tots els agents socials implicats».
Per la seua banda, el regidor d’Interior, Vicent Ciscar, ha afirmat que mai seran suficients «tots els recursos i esforços que destinem a pal•liar una xacra com és la violència de gènere. No obstant això, des de l’Ajuntament continuarem treballant sense descans, de manera coordinada entre totes les àrees, per combatre aquests comportaments. Ho fem atenent a les víctimes de manera integral, des de Policia Local, primeres persones que intervenen en el protocol Viogen, fins a l’assistència sociofamiliar, sanitària o psicològica que el personal tècnic municipal els proporciona».
382 accions singulars
La Regidoria d’Igualtat ha portat a terme 382 accions singulars en els dos mesos des de la declaració d’estat d’alarma i el consegüent confinament per a frenar els contagis de coronavirus Covid-19. La tècnica d’igualtat i la psicòloga especialitzada en violència masclista porten un seguiment telefònic setmanal amb les dones que disposen d’ordres de protecció. D’aquestes telefonades, s’han derivat 51 casos a intervenció familiar, 128 a orientació, 107 a atenció psicològica i 43 a l’advocada especialitzada en violència de gènere.
D’altra banda, quant al seguiment de les incidències puntuals succeïdes durant l’estat d’alarma, 30 casos han estat derivats al servei de teleassistència ATENPRO 24 hores, i 8 al Centre Dona 24 hores. A més, en 15 casos ha estat considerada procedent la intervenció del programa d’atenció a homes Contexto, que té com a objectiu promoure relacions de parella sense violència.